Спеціальні потреби

Міжнародна медкомісія почала обстеження Тимошенко


Юлія Тимошенко у стінах в’язниці
Юлія Тимошенко у стінах в’язниці

Довгоочікуване обстеження Юлії Тимошенко закордонними лікарями ледь не закінчилося зривом. З Качанівської колонії Харкова, куди зранку у вівторок прибула міжнародна медкомісія в складі п’ятьох лікарів з Німеччини і Канади та шістьох українських медиків, весь день надходила суперечлива інформація.

Тимошенко від обстеження відмовилась. Про це заявила Державна пенітенціарна служба України. Як повідомило відомство, ув’язнена відмовилася від участі в обстеженні представників МОЗ та Державної пенітенціарної служби України. Як стверджували тюремники, така відмова з боку Тимошенко є «прямим порушенням вимог чинного законодавства України». Мовляв, Кримінально-виконавчий кодекс дозволяє залученим лікарям обстежувати чи лікувати хворого засудженого виключно під наглядом медперсоналу виправного закладу. Відмову від участі цих фахівців тюремники розцінили як небажання засудженої проходити медобстеження в рамках правового поля. Відтак – повідомила Державна пенітенціарна служба – було складено акт про відмову Тимошенко від послуг міжнародної медичної комісії.

Іншу версію подій оприлюднив захисник екс-прем’єрки Сергій Власенко. Як він стверджує, його підзахисна відмовилася від послуг лише лікарів МОЗ. Натомість вона не заперечувала проти присутності представника пенітенціарної служби, як того вимагає закон. За словами Власенка, Тимошенко аж ніяк не відмовлялася від обстеження іноземними фахівцями – навпаки, передала письмове звернення, в якому наполягає на цьому і висловлює згоду на присутність лікарів колонії.

«Зараз відбувається істерика. Оскільки Юлія Тимошенко не допустила українських лікарів, то вони розповсюджують інформацію, що вона відмовилась від обстеження взагалі», – сказав Власенко журналістам під стінами Качанівської колонії.

Що сталося насправді за зачиненими ворітьми тюрми і хто поставив медобстеження на грань зриву, достеменно не відомо. У вівторок до Тимошенко не пустили ані захисника, ані доньку. При цьому адвокатові в Генпрокуратурі пояснили, що у зв’язку з прибуттям медкомісії слідчі дії щодо корпорації ЄЕСУ перенесені, а тому присутність захисника зайва. А донька Юлії Тимошенко Євгенія, якій теж відмовили у побаченні з мамою, поскаржилася журналістам на те, що на територію колонії допустили представників якихось невідомих ЗМІ. Як вона припустила, влада готує дезінформацію для суспільства.

Проте під кінець дня ситуація якимось чином була врегульована. З Качанівської колонії надійшла інформація, що медобстеження нарешті почалося. Причому ув’язнену екс-прем’єрку оглядають не тільки закордонні лікарі, але й медики з Мінохорони здоров’я, яким вона досі висловлювала недовіру.

Про те, що Тимошенко надала письмову згоду допустити до себе усіх лікарів, повідомив керівник Державної пенітенціарної служби України Олександр Лісіцков. Як він сказав журналістам, ув’язнену вдалося переконати, і вона змінила свою думку.

А голова медкомісії, перший заступник міністра охорони здоров’я України Раїса Моісеєнко, відповідаючи на запитання представників ЗМІ про те, як довго триватиме обстеження, сказала, що процедура може бути тривалою і що лікарів не обмежують у часі.

А між тим українська Феміда приступає до розгляду касації в «газовій» справі екс-прем’єрки. Про це повідомив у вівторок адвокат Тимошенко Олександр Плахотнюк. За його даними, Вищий спеціалізований суд з розгляду цивільних і кримінальних справ уже витребував матеріали справи і впродовж місяця призначить дату слухань.

Нагадаємо: касаційну скаргу на вирок у «газовій» справі адвокати екс-прем’єр-міністра подали 26 січня. Раніше, після програшу в Апеляційному суді, Тимошенко заявила, що не подаватиме касацію і шукатиме справедливості одразу в Європейському суді з прав людини.

XS
SM
MD
LG