Спеціальні потреби

Юрист Тимошенко та Луценка заявляє про докази відмивання грошей українськими чиновниками у США


Кеннет МакКеліон
Кеннет МакКеліон

Через неможливість добитись правосуддя в Україні як українські чиновники, так і опозиційні лідери перекочували до США. Одні намагаються використати американську судову систему у справах проти колишніх українських урядовців, а тепер ув’язнених політичних лідерів; інші – намагаються захистити свої права чи добитись покарання теперішніх українських посадовців, які, за їх твердженнями, порушують міжнародне законодавство. Інтереси двох ув’язнених лідерів української опозиції представляє нью-йоркський адвокат Кеннет МакКеліон. В інтерв’ю «Голосу Америки» він розповів про захист інтересів своїх клієнтів у США.

Мирослава Ґонґадзе: Минулого місяця Ви подали позов до Федерального суду Округу Колумбія, що у Вашингтоні. На що Ви сподіваєтесь у цій справі?

Кеннет МакКеліон:
У справі Луценка, за позовом, який ми подали до Федерального суду Округу Колумбія, ми хочемо добитись звільнення Юрія Луценка з тюрми. Ми хочемо звільнити його з тих жахливих умов, у яких він перебуває з грудня 2010-го року. Він надзвичайно хворий, над ним іде довготривалий судовий процес з травня минулого року. Він сидить у клітці, як звір під час судових засідань. Отже наше завдання змусити український уряд поважати, а не порушувати права Юрія Луценка. Ми прагнемо отримати рішення американського суду, де ми просимо визнати, що український уряд порушив міжнародне право через нелюдське поводження з Юрієм Луценком.

М.Г.: Чому для подання позову у справі Юрія Луценка Ви обрали Федеральний суд Округу Колумбія, а не Нью-йоркський суд, як у справі Юлії Тимошенко?

К.М.:
Обидва суди є федеральними, але у цій справі Юрій Луценко та його захист в Україні вважали, і я з ними погодився, що суд Округу Колумбія більш зручний через близькість урядових установ США, офісів громадських організацій із захисту прав людини, вже не кажучи про Конгрес, Білий дім та Державний департамент, які надзвичайно зацікавлені у подібних справах. Ми відчуваємо, що позови в інтересах Юрія Луценка та Юлії Тимошенко у судах США підтримує як уряд США, так і Європейський Союз. З нашими вимогами погоджується Гельсінська комісія та низка інших громадських організацій. Як на мене, існує загальне розуміння того, що уряд України зайшов занадто далеко у порушенні прав людини, піддаючи ризику здоров’я та життя Юлії Тимошенко, Юрія Луценка та інших лідерів політичної опозиції. Якщо уряд хоче вільних та прозорих виборів, він повинен звільнити їх і дати можливість українцям вирішувати шляхом голосування кого вони підтримують. Політичні репресії в Україні повинні припинитись.

М.Ґ.: Проти кого направлений позов, який Ви подали в інтересах Юрія Луценка?

К.М.:
У справі, яку ми подали до суду, як відповідач вказується український уряд, через низку офіційних осіб в Україні, які, ми переконані, відповідальні за політичне переслідування Юрія Луценка. Серед них Генеральний прокурор України, головний слідчий та заступник Генерального прокурора. Ці люди справді роблять усе можливе, щоб утримувати пана Луценка у тюрмі у надзвичайно жахливих умовах довгий період часу, сподіваюсь, що він помре через хворобу або піддасться на їх фізичні та моральні тортури.

М.Ґ.: Яким чином український громадянин може позиватись до українського уряду на території США?

К.М.:
Він має право подаватись до американського суду, бо з 1789-го року у цій країні діє одним з перших законодавчих актів Alien Tort Statute (“ATA”) згідно з яким іноземні громадяни можуть судитись у Федеральному суді Сполучених Штатів через порушення міжнародного права. У цій справі вищезгадане поводження з Юрієм Луценком є яскравим порушенням міжнародного права, Міжнародної декларації прав людини, міжнародних цивільних і політичних норм, як також багатьох інших актів ООН та міжнародних договорів.

М.Ґ: І все ж існує проблема з юрисдикцією, адже особи, до яких Ви позиваєтесь, мусять бути на території США, або Ви повинні продемонструвати наявність у них майна чи рахунків у США?

К.М.:
Ми переконані, що ми підпадаємо під юрисдикцію у США, оскільки велика кількість грошей Дмитра Фірташа та інших була направлена до США. Ми маємо детальну інформацію про те, що відбувалось відмивання грошей. Серйозні суми у мільйони доларів були пізніше відправлені назад на користь корумпованих чиновників в Україні, щоб фінансувати та гарантувати переслідування лідерів політичної опозиції таких, як Юрій Луценко, Юлія Тимошенко та інших.

Недавно, точніше декілька місяців тому, ми відправили до суду у справі Тимошенко проти Фірташа тут у Нью-Йорку додатки до позову, де ми повідомляємо про нову інформацію, яку вдалось виявити у результаті нашого розслідування щодо відмивання грошей низкою офіційних осіб України, як також Фірташем та Могилевичем через низку банківських рахунків у Нью-Йорку. У цих документах ми передали до суду імена та номери рахунків. З нашої інформації пан Могилевич перебуває під розслідуванням за підозрою у відмиванні грошей через американські банки, що абсолютно зацікавить США не лише у контексті надання можливості використання судової системи США, але й у тому, що уряд США та американці зацікавлені у захисті своєї фінансової системи від використання її у відмиванні грошей.

М.Ґ.: Як надовго розрахований цей процес? Коли Ви сподіваєтесь отримати рішення?

К.М.:
Ми сподівається на серйозне просування якщо не завершення справи цього року. Ми чекаємо на заперечення протилежної сторони і ми готові до них. Ми переконані, що суд надасть нам можливість продовжувати процес чи то у формі слухань, чи досудового врегулювання. Ми сподіваємось, що український уряд зрозуміє свою помилку та звільнить представників політичної опозиції таких як Юлія Тимошенко і Юрій Луценко та відновить демократичну систему, яка зароджувалась в Україні зовсім недавно, але зараз перебуває під загрозою.

М.Ґ.: Яким чином Ви спілкуєтесь із своїм клієнтом?

К.М.:
Звичайно з великими ускладненнями. Він перебуває у тюрмі. Він має навіть складнощі у спілкуванні з його українськими захисниками, вони не мають повного доступу до нього. Я мушу працювати через його українських адвокатів та родичів, які відвідують його. Наше спілкування ускладнене. Я був у Києві, де зустрівся з представниками та захисниками, деякі з них приїжджали до Сполучених Штатів. Я очікую, що приїду до України знову найближчим часом.

  • 16x9 Image

    Мирослава Ґонґадзе

    Керівниця мовлення Голосу Америки у Східній Європі. На додаток до праці на «Голосі Америки», часто виступає як експерт із питань України, Східної Європи та свободи слова на пострадянському просторі. Статті Мирослави друкуються на шпальтах таких світових видань, як Wall Street Journal, Washington Post, NPR, Journal of Democracy. Мирослава є співавтором науково-публіцистичної роботи «Розірваний нерв» про протестний рух в Україні 2000-2004 років.

    З освітою правника, здобутою у Львівському державному університеті, має великий досвід роботи в галузі журналістики та зв'язків із громадськістю. Працювала журналістом, редактором, продюсером, керівником медіа-кампаній в Україні та США у низці політичних і медійних організацій, у тому числі RFE/RL, Інтерньюз, IRI, NDI.

    Серед іншого – Мирослава також здобула освіту у Гарвардському університеті за стипендією Фундації Німана (2018-2019 рр.), була дослідником Університету Джорджа Вашингтона (2003) та володарем стипендії Рейгана-Фасела Національного фонду за демократію (2001). «За видатний внесок у розвиток журналістики, активну громадянську позицію та професійну майстерність» Мирослава Ґонґадзе нагороджена Орденом княгині Ольги.

    Інформувати, поєднувати й об’єднувати людей та ідеї, надихати – такою Мирослава бачить свою місію.

    У вільний від роботи час, якщо такий з’являється, захоплюється подорожами, мистецтвом, фотографією.

    Має дорослих доньок-близнюків Нану та Саломе.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG