Спеціальні потреби

США: Справа Тимошенко — перешкода для відносин з Україною


Філіп Ґордон
Філіп Ґордон

Сполучені Штати вважають справу екс-прем'єр-міністра Юлії Тимошенко перешкодою для розвитку двосторонніх стосунків з Україною. Про це під час візиту до Києва заявив заступник держсекретаря США Філіп Ґордон.

Американський чиновник назвав засудження лідера опозиційної партії вибірковим застосуванням правосуддя.

«Це не наша справа, як має функціонувати система правосуддя в Україні. Але складається враження, що вибіркове судове переслідування, особливо щодо екс-прем'єра Юлії Тимошенко, стоїть на шляху розвитку наших двосторонніх відносин у повноцінному обсязі, як і відносин України з Європейським Союзом», – сказав він після зустрічей із керівником українського уряду Миколою Азаровим та главою президентської адміністрації Сергієм Льовочкіним.

Пан Ґордон також наголосив на важливості того, щоб ув'язнені сьогодні екс-посадовці могли взяти участь у парламентських виборах, і закликав українську владу продемонструвати світові готовність провести чесні і прозорі вибори нового складу Верховної Ради у жовтні цього року:

«Ми очікуємо чесних і відкритих виборів. Щоб всі опозиційні політичні сили змогли взяти в них участь».

Водночас оглядачі звертають увагу, що американський чиновник під час візиту до Києва утримався від різкої публічної критики української влади. Філіп Ґордон поки що свідомо уникає заяв про ймовірні санкції проти представників правлячої верхівки. Уряд Сполучених Штатів очевидно й надалі намагатиметься переконати українських посадовців не згортати демократичні свободи та звільнити лідерів опозиції. В його арсеналі тиску на українську владу — сприяння в отриманні кредиту МВФ і допомога у переговорах із Росією про перегляд газових контрактів. Однак рубіконом можуть стати заплановані на осінь парламентські вибори. Якщо українська влада не дослухається рекомендацій провести їх чесно і прозоро, у Вашингтоні можуть вдатися до більш рішучих дій.

Українські чиновники воліють говорити про стратегічний характер взаємовідносин із Сполученими Штатами. Прем’єр-міністр Микола Азаров наголосив, що Україна зробила багато кроків назустріч – передала США високозбагачений уран, не зважаючи на економічні втрати, відмовилася від постачання продукції подвійного призначення до деяких недружніх Сполученим Штатам країн.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG