Спеціальні потреби

На резолюцію ПАРЄ Янукович відповів новою обіцянкою «декриміналізувати» Тимошенко


На резолюцію ПАРЄ Янукович відповів новою обіцянкою «декриміналізувати» Тимошенко
На резолюцію ПАРЄ Янукович відповів новою обіцянкою «декриміналізувати» Тимошенко

Вимога до Януковича звільнити Тимошенко і Луценка та згадка про санкції. Резолюцію ПАРЄ, затверджену на зимовій сесії увечері 26 січня, в самій Асамблеї називають найжорсткішою з будь-коли прийнятих по Україні.

За документ під назвою «Функціонування демократичних інституцій в Україні» віддали свої голоси 68 європейських депутатів; проти проголосували 8, і 14 утрималися.

Резолюцію прийняли з усіма поправками, внесеними напередодні. Зокрема, в документі зазначається, що статті 364 (зловживання владою) і 365 (перевищення службових повноважень) Кримінального кодексу «дають змогу постфактум криміналізувати звичайні політичні рішення». А відтак ПАРЄ закликала українську владу «невідкладно внести зміни у ці дві статті Кримінального кодексу відповідно до стандартів Ради Європи та зняти обвинувачення проти членів колишнього уряду, висунуті за цими статтями».

При цьому Асамблея зажадала від президента України «розглянути усі наявні в нього правові засоби, щоб звільнити колишніх членів уряду та дозволити їм брати участь у наступних парламентських виборах».

Крім того, євродепутати висловили занепокоєння швидким погіршенням стану здоров’я Юрія Луценка і Валерія Іващенка та закликали, до закінчення судових процесів, негайно звільнити обох з-під арешту «з причин гуманітарного характеру». ПАРЄ заявила також про стурбованість погіршенням здоров’я Юлії Тимошенко і закликала владу дозволити обстеження та лікування її незалежними лікарями за межами колонії.

У резолюції ПАРЄ вперше за всю історію взаємин з Україною пролунало також слово «санкції». Як мовиться в останньому пункті документа, якщо вимоги Асамблеї, особливо ті, які пов’язані з кримінальним переслідуванням колишніх членів уряду, не будуть виконані, то це потягне за собою відповідну реакцію з боку Асамблеї. «Включно з розглядом можливості застосування санкцій», – сказано в резолюції ПАРЄ.

Серед санкцій, які має у своєму розпорядженні Асамблея – позбавлення права голосу української делегації в ПАРЄ, невидача віз певним посадовцям та замороження їхніх фінансових активів на Заході.

Коментуючи резолюцію, європейські депутати і українська опозиція називають її найбільш жорсткою за усіх часів моніторингу України Радою Європи. Натомість українська влада усміхається і дякує. Представники більшості в українській делегації в ПАРЄ висловили задоволення, що документ вийшов не таким різким, як пропонувала опозиція. Мовляв, замість пропозиції застосувати санкції ідеться лише про те, щоб подумати над такою можливістю.

Міністерство закордонних справ України навіть назвало документ «перемогою збалансованих оцінок і здорового глузду над черговими спробами перенести внутрішньополітичну боротьбу на європейський майданчик».

А президент Віктор Янукович заявив, що резолюція ПАРЄ корисна.

«Рішення ПАРЄ є корисним», – сказав Янукович журналістам, ідучи на конференцію-ланч у Давосі. Утім, президент сказав цю фразу на ходу і сказаним обмежився.

Уже під час ланчу, організованого фондом Пінчука, глава держави видав нову заяву, яку присутні сприйняли як нову обіцянку «декриміналізувати» Тимошенко.

«Статті 364, 365 повинні більше відповідати європейським стандартам. І так воно й буде найближчим часом», – пообіцяв Янукович, звертаючись до екс-президента Польщі Александра Квасневського.

Однак пізніше Янукович цілком перефразував свою обіцянку, перекинувши відповідальність за декриміналізацію статті, за якою була засуджена Тимошенко, на український парламент.

«Відповідь на це питання мають дати народні депутати у парламенті», – сказав Янукович журналістам по закінченні ланчу.

Як відомо, провладна більшість у Верховній раді двічі провалювала законопроект про декриміналізацію статей 364 і 365 Кримінального кодексу. І як прогнозують в опозиції, «декриміналізувати» Тимошенко провладні депутати не збираються, попри резолюцію ПАРЄ.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG