Спеціальні потреби

У Бостоні починаються судові слухання в справі Джохара Царнаєва


Починається суд над Царнаєвим
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:18 0:00

Починається суд над Царнаєвим

Перше слухання у справі «США проти Джохара Царнаєва» призначене на 15:30 за часом східного узбережжя США у федеральному суді Бостона. Суд буде відкритий для публіки і очікується, що зал буде заповнений, як повідомив «Голосу Америки» представник суду. При цьому він зауважив, що пріоритет у розподілі місць надається постраждалим, їхнім рідним і близьким.

«Ми сповістили всім постраждалим і сім'ям жертв про місце і час слухання. Деякі вже підтвердили свою присутність, але ми не можемо назвати вам точну кількість тих, хто буде присутній на слуханні», - сказав у вівторок представник суду.

Головуватиме на процесі федеральний суддя з Бостона, 66-річна Маріанна Боулер. 22 квітня суддя Боулер була присутня на попередніх слуханнях у справі Джохара Царнаєва, які проходили у лікарні. Повідомляється, що Царнаєв припинив давати усні свідчення після того, як суддя Боулер повідомила його про право зберігати мовчання і право на присутність адвоката. Згодом вона зазнала критики з боку низки політиків, зокрема республіканців, які заявили, що через її дії підозрюваний зміг приховати від слідства важливі деталі злочину.

На думку критиків, суддя могла використовувати так зване «виключення у зв'язку із загрозою громадської безпеки», яке дозволяє не зачитувати «права Міранди» підозрюваному у вчиненні злочину.

Представники офісу Маріанни Боулер повідомили «Голосу Америки», що у зв'язку з участю в судовому розслідуванні не мають права давати публічні коментарі.

Джохар Царнаєв вперше з'явиться на публіці після арешту 19 квітня. 27 червня 19-річному натуралізованому громадянину США, біженцю з Росії, було пред'явлено звинувачення за 30 пунктами, у числі яких: підготовка та вчинення теракту, умисне вбивство трьох цивільних осіб і поліцейського, заподіяння шкоди здоров'ю 260 учасників і глядачів, а також двох офіцерів поліції. У разі визнання винним Царнаєву загрожує довічне ув'язнення або смертна кара.

З боку обвинуваченого в залі будуть присутні дві його рідні сестри, а також команда державних адвокатів, призначених судом. Як розповіла «Голосу Америки» у телефонному інтерв'ю з Росії мати обвинуваченого Зубейдат Царнаєва, ні вона сама, ні батько обвинуваченого не приїдуть в США, проте перебувають у постійному контакті з адвокатами свого сина. Царнаєва пояснила свою відсутність на суді над сином тим, що «держава зробила все, щоб цього не допустити». Вона не уточнила, яку державу має на увазі, але підтвердила, що володіє подвійним громадянством - США та Росії.

«Я не хочу чути ні про який суд, ні про який вирок. Я вірю, що мій хлопчик скоро повернеться додому », - сказала Зубейдат Царнаєва, уточнивши, що має на увазі Дагестан.

«Дуже складно прийняти те, що сталося з моїми хлопчиками», - сказала телеканалу ABC-News Ліз Норден. Її сини - Пол і Джейпі - постраждали при вибуху, кожен втратив ногу. «Я розсерджена. І я буду там», - сказала жінка, підтверджуючи свою присутність на суді.

Рідні загиблих і поранених в інтерв'ю американським ЗМІ говорять, що очікують справедливого вироку.

У червні останньою серед жертв теракту виписалася з лікарні в Бостоні 29-річна вчителька Евангелістської початкової школи зі штату Меріленд Еріка Браннок. Вона боролася за своє життя 50 днів. У вересні Браннок повернеться на роботу до школи. В інтерв'ю газеті The Baltimore Sun Еріка розповіла, що ще з лікарні направила учням відеопослання, щоб «підготувати їх до того, як вона виглядає зараз» - молода жінка втратила ліву ногу, для збереження правої ноги їй довелося пройти через 11 найскладніших хірургічних операцій.

Важкі поранення отримали також її сестра і зять. Вся сім'я приїхала до Бостона вболівати за матір - Керол Даунінґ, багаторічну учасницю марафону. Керол не постраждала, бо знаходилася далеко від фінішної межі. Сестри потрапили в різні лікарні, їх матері знадобилося шість годин, щоб їх розшукати.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG