Спеціальні потреби

Понад 3 тисячі міжнародних спостерігачів відвідають вибори в Україні


Найбільші місії приїдуть від ОБСЄ та ПАРЄ. Експерти кажуть, що влада буде максимально сприяти спостерігачам.

Інтерес до виборів в Україні за кордоном не зникає. Кожне громадське волевиявлення українців відвідують не менше декількох тисяч міжнародних спостерігачів. Цього року очікують понад 3 тисячі з різних країн світу, кажуть експерти.

Окреме дослідження щодо майбутнього моніторингу виборів провели експерти центру “Політика”. Таким чином політологи хотіли сприяти більшій прозорості у роботі міжнародних місій у майбутньому.
Має бути максимальна прозорість у цих місіях, і в першу чергу перед громадянами України. Ми повинні знати, що вони тут роблять, за чиї гроші та з якою метою. В цьому плані найбільш прозорі та авторитетні спостерігачі ОБСЄ
Голова ВГО “Комітет виборців України” Олександр Черненко
За результатами опитування, найбільші місії приїдуть від ОБСЄ та ПАРЄ, також за виборами спостерігатимуть окремі дипломати, направлені від посольств, та представники різних інститутів і організацій. Загалом кількість сягатиме більше 3 тисяч осіб, і, на думку центру “Політика”, це свідчить про відкритість України поряд із іншими пострадянськими державами.
Наприклад, в Росії кількість спостерігачів на кожних виборах не сягає й тисячі
“Це не свідчить про те, що інтерес до них менший. Процедура реєстрації в Росії дуже складна. Росіяни ставлять блок недержавним громадським місіям”, - говорить Олександр Черненко, якому декілька разів забороняли стежити за ходом російських виборів.

У такій високій “відвідуваності” зацікавлена і влада, впевнені експерти. “Українська влада зараз зацікавлена в тому, щоб продемонструвати ідеальний стан виборів. Адже за останні роки щодо влади України було чимало закидів у світі з приводу захисту прав людини, Тимошенко, Луценко. Очевидно, що в цих умовах влада буде зацікавлена у тому, щоб продемонструвати справжню відкритість”, - каже представник Інституту української політики Кость Бондаренко.

Таку думку підтверджують і офіційні заяви депутатів провладної партії. Про важливість оцінки від місій міжнародних спостерігачів неодноразово висловлювався регіонал, віце-президент Парламентської асамблеї Ради Європи Іван Попеску.

Втім, в результаті експерти ставляться до участі спостерігачів у виборах скептично. “Їхня присутність не вплине на більшу демократичність українських виборів”, - впевнений Олександр Черненко.

У європейських країнах будь-хто може зайти на дільницю без перешкод та подивитися, як триває голосування.
“Інститут міжнародних спостерігачів дуже активний тільки в країнах із розвиваючою демократією: в пострадянських, африканських, латиноамериканських”, - розповідає експерт. В Україні ж на хід виборів може впливати тільки сама влада, каже він.

В уряді ж не “скупляться” на заяви щодо розуміння значущості жовтневих подій та переконані, що Україна витримає тест на демократію. Зокрема, у вівторок директор департаменту інформаційної політики МЗС України Олег Волошин заявив, що і президент, і всі інші розуміють важливість виборів. “Від успіху цих виборів залежить майбутнє євроінтеграції України”, - сказав він.
XS
SM
MD
LG