Спеціальні потреби

Ось про що потрібно пам’ятати у день виборів у США


8-го листопада американці обирають президента, а вже 9-го листопада в країні стартує президентська кампанія-2020

У вівторок добігають кінця американські президентські передвиборчі перегони, що тривали близько 600 днів. На думку багатьох аналітиків, вони не лише розділили американців на непримиренні табори, але також стали найбільш брудними, ексцентричними й деморалізуючими, за всі попередні президентські кампанії в США.

Побоюючись вандалізму, вперше за багато років у деяких штатах, американці боялися виставляти біля своїх будинків символіку кандидатів, яких підтримували.

Але попри все у вівторок вони демонструють високу явку. Результати їх голосування стануть відомими вже ближче до вечора, коли почнуть закриватися виборчі дільниці. Видання USA Today проаналізувало, які штати можуть піднести сюрпризи кандидатам та склало список найголовніших речей, про які треба пам’ятати у цей день.

Журналісти видання запевняють:

1.Ранні результати цьогорічних виборів можуть мати вагу

П'ять найважливіших штатів, фінал президентських перегонів, у яких залишається загадкою для аналітиків, розташовані в східному часовому поясі. До них входять такі штати, як: Нью-Гемпшир, Пенсильванія, Флорида, Північна Кароліна та Огайо. Щоби стати господарем Білого дому Дональду Трампу потрібно виграти щонайменше в одному або й у двох із цих штатів. А позаяк результати голосування з «фіолетової п’ятірки» стануть відомими вже об 11-й годині ночі за Північноамериканським східним часом, то о цій же порі можна буде робити і перші прогнози щодо того, як у них розподілилася прихильність виборців.

2. Пізні результати голосування також можуть бути вирішальними

Водночас, не менш цікаві перегони розгорнуться також у таких західних американських штатах, як Невада, Аризона та Юта. Так, традиційно республіканська Юта, цього разу може підготувати Дональду Трампу неприємний сюрприз. Адже голоси у Дональда Трампа тут розраховує відібрати незалежний кандидат і колишній офіцер ЦРУ – Еван Макмалін.

3. Битва за Мічиган

Ще одним полем бою за голоси виборців стане північно-центральний штат Мічиган, в якому Гілларі Клінтон вела перед упродовж всієї передвиборчої кампанії. Тут прихильність виборців до Дональда Трампа почала зростати лише кілька тижнів тому. Відтоді, як 28-го жовтня директор Федерального бюро розслідувань США Джеймс Комі заявив про поновлення слідства ФБР у справі використання Гілларі Клінтон приватного сервера під час її перебування на посаді держсекретаря США. Якщо Трампу вдасться перетворити цей традиційно демократичний синій штат на республіканський червоний – це стане неабиякою несподіванкою для Гілларі Клінтон.

4. Крім наступного президента, на цих виборах визначається також і доля Сенату

Кілька тижнів тому, коли стало зрозуміло, що Дональд Трамп може програти Гілларі Клінтон із великим розривом, республіканці почали закликати своїх виборців активно голосувати за республіканських сенаторів, щоби зберегти більшість у цій верхній палаті Конгресу. Демократи мають шанси відібрати сенатські місця республіканців у штатах Іллінойс та Вісконсин. Набагато тяжче спрогнозувати, якими будуть результати виборів до Сенату в Пенсильванії, Північній Кароліні, Нью-Гемпширі та Неваді. Однак, перемога демократів у них, однозначно дасть їм контроль над Сенатом.

5. Забудьте про Палату представників

Ніхто ніколи й не розраховував, що демократам буде до снаги отримати більшість також і в Палаті представників. Адже задля цього їм довелося б відвоювати у республіканців щонайменше 30 місць. І це тоді, коли згідно з найсміливішими прогнозами найбільше, що їм «світить» – так це вибороти у республіканців від 5 - 15 місць. Більша кількість місць буде рівноцінною політичному землетрусу.

6. Навіть попередні опитування можуть бути хибними

Американські ЗМІ оприлюднять у вівторок велику кількість екзит-полів – опитувань виборців, що проводяться різноманітними соціологічними службами на виборчих дільницях. Дані цих опитувань покажуть, хто саме голосував найбільш активно та, що слугувало для виборців найбільшою мотивацією, щоби віддати свій голос. Однак, як відомо, часто результати цих опитувань є ненадійними. Відтак, після їх оприлюднення, марно тішити себе думкою про те, що вони демонструють справжній результат виборів.

7. Хоч Америка і обере у вівторок нового президента, вже у середу почнеться президентська кампанія 2020 року

Більшість американців не можуть дочекатися коли нарешті закінчаться цьогорічні президентські перегони. На жаль, вони забувають, що кампанія до наступних президентських виборів, що відбудуться у 2020 році, розпочнеться вже завтра – у середу. Адже після того, як світу стане відомо: хто очолить Білий дім, очевидним стане і те, хто опиниться до нього або неї в опозиції на найближчі чотири роки.

Якщо переможцем виборів-2016 стане Дональд Трамп, ми зможемо побачити ріст нових опозиційних кандидатів від Демократичної партії. Зокрема, на політичному горизонті ще яскравіше можуть засяяти зірки таких демократів, як: сенаторки Емі Клобучар із Міннесоти (раніше видання The New York Times зараховувало її до 17 ймовірних жінок-кандидаток на американське президентство), сенатора Корі Букера з Нью-Джерсі чи колишнього губернатора штату Меріленд – Мартіна О'Меллі.

Якщо ж перемога таки буде за Клінтон, відновити свої кампанії можуть: чинний губернатор штату Вісконсин – республіканець Скотт Вокер, а також Тед Круз і Марко Рубіо (звісно, якщо він виграє боротьбу за місце у Сенаті).

Дивіться також: Як відбувається передача президентської влади в США

Як відбувається передача президентської влади в США. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:07 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG