Спеціальні потреби

Як у США попереджають шахрайство на виборчих дільницях


Потрібно чи ні підтверджувати свою особу виборцю у США? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:20 0:00

Потрібно чи ні підтверджувати свою особу виборцю у США? Відео

До п’яти років ув’язнення загрожує Террі Лин Роут з Айови, якщо її визнають винною у подвійному голосуванні за Дональда Трампа. Жінку заарештували минулого тижня, однак випустили під заставу у 5 тисяч доларів. Попередні слухання призначені за день до загальних виборів у США. В країні давно тривають дебати щодо необхідності використання під час голосування документів, що підтверджують особистість. У 30 штатах громадяни зобов’язані пред’явити на виборчих дільницях документ з фотографією, що підтверджує їхню особу. Це правило не завжди було обов’язкове. Штати почали його застосовувати після терактів 2001-го року.

«Дехто казав, що це дозволить запобігти незаконному голосуванню, і, можливо, не допустить терористів, які можуть голосувати. Ця дискусія розпочалася раптово - як сніг на голову”, - каже політолог Ендра Ґіллеспі.

У штаті Північна Кароліна вимога щодо наявності документів с фотокарткою почала діяти щойно у 2013-му. Однак недавно її скасував місцевий суд, посилаючись на те, що закон дискримінує афроамериканців, а самі чорношкірі виборці вважають, що посвідчення з підтвердження особи мають расистський характер.

«Такі закони ухвалюються, задля придушення, залякування нас. Чого законодавці бояться? Нехай люди користуються своїм правом голосу», - говорить виборець Томас Фовлер.

Водночас дослідження демонструють, що у штаті Джорджія ухвалений десять років тому закон, що вимагав наявність водійських прав, не зменшив явку виборців-афроамериканців.

«За іронією долі, ухвалення закону у Джорджії не мало негативного впливу на явку афроамериканців. Навпаки, кількість афроамериканців, які беруть участь у виборах. збільшилась”, - стверджує Ґіллеспі.

Прихильники суворіших вимог до підтвердження особистості кажуть, що подібні закони призначені усунути випадки порушень виборчого законодавства. Натомість критики стверджують, що немає ніяких доказів того, що воно існує.

Скотт Герік, наприклад, вважає, шахрувати на виборах немає сенсу через суворі покарання: “Навіщо ризикувати і видавати себе за когось іншого, щоби отримати кілька років у в’язниці?»

Політичний аналітик Чарльз Присбі стверджує, шахрайство на виборах у США не є проблемою: “Існують різні види зловживань на виборах. Одне з них, яке майже ніколи не стається – це колись хтось намагається видати себе за когось іншого”.

Політологи кажуть, що будуть уважно стежити за тим, як закони, що вимагають від виборців пред’являти посвідчення на виборчих дільницях, вплинуть на явку меншин та етнічних груп.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG