Спеціальні потреби

США вважають, що Китай буде готовий до вторгнення на Тайвань до 2027 року і є “єдиною країною”, яка може “перевернути” світовий порядок


Адмірал Джон Аквіліно виступає з промовою в аналітичному центрі в Сінгапурі, 16 березня 2023 р. 20 березня адмірал заявив про готовність Китаю вдертися на Тайвань до 2027 року. (Фото: IISS через AP)
Адмірал Джон Аквіліно виступає з промовою в аналітичному центрі в Сінгапурі, 16 березня 2023 р. 20 березня адмірал заявив про готовність Китаю вдертися на Тайвань до 2027 року. (Фото: IISS через AP)

Китай розбудовує свої збройні сили, включно з ядерною зброєю, темпами, небаченими з часів Другої світової війни, й до 2027 року буде готовий до вторгнення на Тайвань, вважає адмірал Джон Аквіліно, командувач Індійсько-тихоокеанського командування Військово-морських сил США.

Всі ознаки вказують на те, що Народно-визвольна армія [Китаю] відповідає директиві президента Сі Цзіньпіна щодо готовності до вторгнення на Тайвань до 2027 року
Джон Аквіліно

Також Китай наразі є єдиною країною, яка має як можливості, так і наміри “перевернути” теперішній світовий устрій, а відтак залишається головною загрозою для Сполучених Штатів у світі.

Водночас зближення Пекіна і Москви є вагомим фактором, який робить поточне міжнародне середовище “найнебезпечнішим, яке я бачив за 40 років у формі”, - заявив Аквіліно на слуханнях у Комітеті з питань збройних сил Палати представників Конгресу, які відбулися у середу, 20 березня.

“Всі ознаки вказують на те, що Народно-визвольна армія [Китаю] відповідає директиві президента Сі Цзіньпіна щодо готовності до вторгнення на Тайвань до 2027 року”, — написав Аквіліно у свідченнях для Комітету з питань збройних сил.

“Крім того, дії НВА вказують на її здатність дотримуватися обраного Сі Цзіньпінем графіка об’єднання Тайваню з материковим Китаєм силою, якщо [на це] буде вказівка”, — додав командувач Індійсько-тихоокеанського командування, який невдовзі йде у відставку зі своєї посади.

Попри економічне уповільнення Китаю, офіційний оборонний бюджет країни за останні роки зріс на 16% до понад 223 мільярдів доларів, зазначив Аквіліно під час свідчень у середу. За три роки, відколи він прийняв командування, НВА додала понад 400 винищувачів, а також понад 20 великих військових кораблів.

На додаток, з 2020 року китайська армія подвоїла свої запаси балістичних і крилатих ракет.

Хоча китайські військові відпрацьовують різноманітні сценарії, пов’язані з операціями проти Тайваню, такі як імітація оточення з морською та повітряною блокадою, Аквіліно вважає, що Китай хотів би приєднати Тайвань мирним шляхом.

“Китай безумовно хотів би асимілювати Тайвань без війни, — сказав він. — Це видно з їхньої дедалі агресивнішої кампанії примусу проти Тайваню, дедалі частішого розгортання кораблів поблизу [острова], перетинів центральної лінії їхніми повітряними засобами. …Вони вживають усіх дій, щоб спробувати змусити тайванців капітулювати”.

Така думка збігається з оцінками американської розвідки, яка вважає, що Китай не хоче військового конфлікту навколо Тайваню попри наміри взяти самоврядний острів під свій контроль, зауважує видання Bloomberg.

Тим часом з трьох головних суперників США у регіоні – Китаю, Росії та Північної Кореї – за висновками Аквіліно, “Китайська народна республіка є єдиною країною, яка має можливість, спроможність і намір перевернути міжнародний порядок”.

Як нагадує видання Business Insider, посадовці у військових та оборонних колах США поділяють такі погляди Аквіліно й загалом стурбовані намірами Сі Цзіньпіна перетворити китайську армію на “силу світового класу” до 2027 року, що може закласти основу для витіснення Китаєм США як домінантної сили в Індійсько-тихоокеанському регіоні, а згодом й в усьому світі.

Паралельно лідери США дедалі більше стурбовані тим, що в міру налагодження дедалі міцніших стосунків між Китаєм і Росією, вони разом намагатимуться похитнути єдність заходу та зрештою змінити баланс сил на світовій арені.

У своїй промові під час слухань у середу, Аквіліно зазначив, що “співпраця цих двох авторитарних країн ставить нас в інше середовище безпеки”.

“Я вважаю, що це спосіб боротьби з розширеними альянсами [і] партнерствами Сполучених Штатів з нашими однодумцями та партнерами в регіоні”, — сказав він. “Це їхня протидія”.

Враховуючи ознаки розширення співпраці з Північною Кореєю та Іраном, які постачають Росії зброю для війни в Україні, “це повинно викликати занепокоєння в усьому світі”, додав Аквіліно.

“Ми повинні діяти відповідно”, - додав він.

Елі Ретнер, помічник міністра оборони США з питань безпеки Індійсько-Тихоокеанського регіону, який співдоповідав з Аквіліно 20 березня, повторив думку про те, що події в Європі та Індійсько-Тихоокеанському регіоні дедалі більше пов’язані.

“Дійсно важливо підкреслити ступінь, яким підтримка України допоможе посилити стримування в Індійсько-тихоокеанському регіоні”, – сказав він законодавцям. “Це продемонструє, що є ціна та наслідки такого роду насильства, і що вільний світ об’єднається”.

Нездатність Росії досягти своїх військових цілей має катастрофічні наслідки для її армії. Це знищує великі частини сухопутних сил РФ і серйозно виснажує запаси боєприпасів і озброєння. Попри це, Росія залишається грізним потенційним супротивником в Індійсько-Тихоокеанському регіоні
Джон Аквіліно

Тим часом за оцінкою Аквіліно, вторгнення Росії в Україну мало для Москви “катастрофічні наслідки”.

“Незаконне вторгнення Путіна в Україну виявило слабкість російської економіки та завдало ще більшої шкоди її міжнародному авторитету. Російську економіку викрили як одновимірну та дедалі більш залежну від експорту нафти та природного газу”, - зазначив адмірал у своїй доповіді.

“Нездатність Росії досягти своїх військових цілей має катастрофічні наслідки для її армії. Це знищує великі частини сухопутних сил РФ і серйозно виснажує запаси боєприпасів і озброєння. Попри це, Росія залишається грізним потенційним супротивником в Індійсько-Тихоокеанському регіоні”.

Оцінки Аквіліно та Ретнера відображають подібні застереження високопосадовців розвідки США про те, що війна Росії в Україні, попри неспроможність Москви досягти всіх своїх цілей, заохотила керівництво Китаю.

Директорка національної розвідки Авріл Гейнс повідомила законодавців раніше цього місяця, що Пекіну вдалося отримати від Москви довгоочікуваних поступок в обмін на підтримку її війни в Україні.

А директор ЦРУ Вільям Бернс сказав, що успіх Росії в Україні може “розпалити амбіції китайського керівництва в непередбачених ситуаціях від Тайваню до Південнокитайського моря”.

Доповідачі на слуханнях 20 березня також висловили занепокоєння тим, що міцніший альянс Китаю, Росії, Північної Кореї та Ірану, може заохочувати й лідера Північної Кореї Кім Чен Ина.

У Кіма “прямо зараз [за допомогою] росіян є можливість випробувати деякі свої технології на полі бою”, — сказав генерал Пол Лакамера, командувач Збройними силами США в Кореї. “Не тільки його ракетні технології, але і його артилерію та інші [озброєння]”.

“Натомість Кім Чен Ин, ймовірно, шукає технічної підтримки для своєї дедалі більшої програми стратегічних озброєнь і політичної підтримки Москви через її право вето в Раді безпеки ООН”, - зазначив Аквіліно.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG