Спеціальні потреби

У США до роботи з дітьми залучають пенсіонерів


Для школярів, яким потрібна допомога у засвоєнні шкільного матеріалу, у Сполучених Штатах існують репетиторські програми академічної підготовки. Справа ця не дешева, але діти з бідних родин можуть розраховувати на безкоштовну допомогу... пенсіонерів. Для багатьох людей, які вийшли на заслужений відпочинок важко змиритися з відсутністю постійного заняття, до чого вони звикли. До того ж, як виявили вчені, громадська робота йде на користь здоров’ю людей похилого віку.

Шеная Андерсон - другокласниця початкової школи у Вашингтоні. Шенаї важко дається математика і читання. Двічі на тиждень 62-річна Шерлі Микел займається з Шенаєю один-на-один і заохочує дитину до навчання. Вона визнає:

«Мені це подобається. Це нагода бути при ділі і бути корисною. Це також можливість підтримувати фізичну форму і працювати з дітьми. Я люблю дітей і люблю дивитися на їх успіхи у школі».

Шерлі Микел, як і Ґлорія Пенделтон - пенсіонерки. Шерлі працювала у структурі федерального уряду. Ґлорія - у війську. Сьогодні вони у вільний час допомагають дітям підтягнути успішність. Ґлорія Пенделтон говорить:

«Я навіть краще почуваюся… Відчуття таке, що вчуся разом з дітьми».

Обидві пенсіонерки належать до організації «Корпус досвіду» - програми, що залучає людей віком поза 55 років допомагати дітям із бідних родин. Програма налічує 2 тисячі волонтерів і діє у 23 містах по всій Америці.

Кейтлін Кей, яка є у цій програмі вже три з половиною роки, каже:

«Я бачу як покращується успішність дітей, з якими працюють індивідуально і підтягують їх до рівня класу, а той вище…».

Віддача від волонтерської робити, за словами Кейтлін, перевищує її очікування. З нею погоджується пенсіонер-волонтер Ервінґ Вільсон, який співпрацює із програмою 7 років:

«Я отримую багато для себе корисного у цій програмі. Мій мозок постійно стимулюється. Ходіння в школу 3 рази на тиждень і користування сходами тримає мене у добрій фізичні формі».

Нещодавні дослідження, проведені університетом Джонса Гопкінса, підтверджують, що залучення до громадської праці надзвичайно корисне для здоров’я пенсіонерів.

Виконавчий директор центру Мішель Карлсон каже:

«Волонтерство і розумові вправи - вирішення проблем, надання допомоги дітям з читанням - може покращити роботу мозку в його лобових частках… і зменшити ризик розвитку деменції та її найбільш поширеної форми - хвороби Альцгеймера».

Населення планети катастрофічно старіє тому науковці бачать вигоди від того, щоби парувати людей похилого віку з дітьми, які відстають, наприклад, у навчанні. Мішель Карлсон говорить:

«Краса цього у тому, що ми не просимо пенсіонерів ковтати таблетки. Ми просимо їх повернутися до спілкування з людьми, яким потрібна їх поміч. А допомагаючи іншим, вони допомагають собі».

Пенсіонери не заперечують. Вони кажуть, що перебування серед дітей дає їм наснаги, вони почуваються потрібними і раді тому, що можуть приносити користь суспільству.




  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG