Спеціальні потреби

США ввели санкції проти компаній Китаю за спроби придбати чипи ШІ для війська КНР, отримати дрони для Росії


Фото для ілюстрації: Виставка ШІ в Шанхаї, Китай, липень 2023 року
Фото для ілюстрації: Виставка ШІ в Шанхаї, Китай, липень 2023 року

Сполучені Штати додали чотири китайські компанії до чорного списку за спроби придбати чипи штучного інтелекту для китайської армії, повідомили в уряді США у середу.

Компанії "залучені до поставок чипів штучного інтелекту для військової модернізації Китаю" та військової розвідки, заявив представник Міністерства торгівлі Кевін Курленд, відповідальний за експортні обмеження, на слуханнях у підкомітеті Сенату США щодо посилення контролю за експортом.

Ці компанії - серед 11 з переліку Міністерства торгівлі США, опублікованого у середу.

Відповідно до публікації у Федеральному реєстрі, чотири китайські організації були додані до санкційного переліку за придбання та спроби придбати американські товари для військової модернізації Китаю. У повідомленні причини не деталізувались.

Компанії: LINKZOL (Beijing) Technology Co, Xi'an Like Innovative Information Technology Co, Beijing Anwise Technology Co і SITONHOLY (Tianjin) Co.

Китай звинувачує США у зловживанні експортними обмеженнями, щоб обмежувати китайські компанії, заявила речниця МЗС Мао Нін на брифінгу в четвер.

Вона закликала США не політизувати торгівлю технологіями і заявила, що Пекін вживатиме необхідних заходів для захисту своїх прав та інтересів.

Сполучені Штати також обмежили експорт п’яти компаніям за допомогу в виробництві та купівлі безпілотників для використання Росією в Україні та підтримуваними Іраном хуситами під час нападів на кораблі в Червоному морі.

Останніми тижнями Росія посилила свої удари безпілотниками та ракетами по українських енергетичних об’єктах, завдавши значної шкоди та загрожуючи повторенням відключень електроенергії, які мали місце в перший рік після вторгнення Росії в Україну в лютому 2022 року.

Міністерство торгівлі США додало китайську компанію Jiangxi Xintuo Enterprise Co до списку за допомогу російському війську в закупівлі, розробці безпілотників, йдеться у повідомленні.

Ще одна китайська компанія, Shenzhen Jiasibo Technology Co, потрапила під санкції за участь в мережі закупівель аерокосмічних компонентів, у тому числі програм для безпілотників, для авіабудівної компанії в Ірані. Три російські компанії – НВП "Аеросила", ТОВ "Дельта-Аеро" та АТ "ОДК-Стар" звинувачуються в участі в цій мережі.

"Ці компоненти використовуються для розробки та виробництва БПЛА серії Shahed, які використовувалися Іраном для нападу на нафтові танкери на Близькому Сході та Росією в Україні", — йдеться у повідомленні Федерального реєстру, маючи на увазі безпілотні літальні апарати.

Міністерство закордонних справ Китаю заявило, що нормальне економічне співробітництво між Китаєм і Росією не повинно бути порушене або обмежене. "Ми завжди виступаємо проти односторонніх і незаконних санкцій США", - сказав Мао.

Напади підтримуваних Іраном хуситів на судна, включно з нафтовими танкерами, призвели до порушення глобального судноплавства через Червоне море. Єменські хусити кажуть, що вони дають відсіч на війну Ізраїлю проти палестинських бойовиків ХАМАС у Газі.

США вносять компанії до санкційного списку, якщо Вашингтон вважає їх загрозою національній безпеці або інтересам США.

Згідно з повідомленням, до переліку було додано дві компанії в ОАЕ, Khalaj Trading LLC і Mahdi Khalaj Amirhosseini, які ймовірно порушили санкції проти Ірану, експортуючи або намагаючись експортувати товари зі Сполучених Штатів до Ірану через ОАЕ.

Компанії не надали коментар.

Китай ввів санкції проти двох оборонних компаній США

Американо-китайські військові контакти відновилися наприкінці минулого року, але напруга продовжується через фундаментальні розбіжності щодо Тайваню та Південно-Китайського моря, які залишаються небезпечними потенційними точками спалаху.

Лідер Китаю Сі Цзіньпін вклав мільярди в закупівлю та розробку обладнання в рамках своїх зусиль з модернізації, спрямованих на створення збройних сил "світового класу" до 2050 року, причому величезний оборонний бюджет Пекіна протягом кількох років зростав швидше, ніж економіка.

11 квітня Китай заборонив в'їзд до країни керівникам двох оборонних компаній США та заморозив їхнє майно у відповідь на продаж ними зброї Тайваню, повідомило Міністерство закордонних справ країни.

Заходи, що діють із четверга, стосуються General Atomics Aeronautical Systems, яка виробляє безпілотні літальні системи, і виробника військових автомобілів General Dynamics Land Systems, підрозділу General Dynamics GD.N.

Китай заявив, що продаж зброї "серйозно втручається" у його внутрішні справи та "шкодить" суверенітету та територіальній цілісності Китаю.

"Продаж зброї Сполученими Штатами китайському регіону Тайваню є серйозним порушенням принципу одного Китаю та положень трьох спільних комюніке Сполучених Штатів і Китаю", — йдеться в повідомленні.

Китай заявив, що заморозив власність компаній у Китаї та заборонив їхнім керівникам в’їзд до країни.

Обидві компанії не відразу відповіли на запит про коментар.

XS
SM
MD
LG