Спеціальні потреби

Російські найманці в Україні і Сирії вбивають за гроші


Російські солдати
Російські солдати

На сході України проти російських військ та підтримуваних ними сепаратистів борються військові українських збройних сил, які знають, що захищають свою батьківщину. Щодо ворожих бойовиків – справа не проста. По російському боці, ті, хто прийшов на Донбас зі зброєю, це, значною мірою, найманці, контрактники, які проливають чужу і свою крок за гроші.

Про це у виданні The Daily Beast пише Анна Нємцова.

Ситуація на сході України значно загострилася перед новорічно-різдвяним святами. Майже щодня гинуть люди, або їх поранених відсилають до лікарень.

Тоді як українська громадськість з надзвичайною пошаною ставиться до своїх захисників і бере участь в похоронах тих, хто пожертвував своїм життя, зовсім інша ситуація в Росії. Ті російські солдати і добровольці, яких завербовано воювати чи то на сході України, чи в Сирії – назагал анонімні. Поранених українських військовослужбовців лікують в європейських країнах, у Сполучених Штатах або в Канаді. Російські залишаються анонімними, а коли загинуть, їх ховають без почестей, інколи без присутності навіть найближчої родини.

Українськими військовослужбовцями опікуються «Побратими», групи ветеранів, представники неурядрових організацій. Автор статті у виданні The Daily Beast пише про колишнього солдата, який у 2014 році поїхав на схід захищати свою батьківщину. Йому було лише 20 років. «Тепер деякі молоді люди дякують йому та іншим за те».

«Ми будуємо партнерські відносини з ветеранськими організаціями у США і Канаді, які надають їм допомогу», - каже ветеран Юрій Дмитренко. Правдою є, що не всі ветерани задоволені своїм урядом, деякі протестують у наметовому містечку біля Верховної Ради.

Як пише Анна Нємцова, російські ветерани збройних конфліктів не бачать підтримки з боку своєї громадськості, вони не отримують медичної чи іншої допомоги від незалежних громадських організацій, тому що їх участь в іноземних конфліктах – це державна таємниця.

На початку грудня президент Путін визнав, що в Ураїні перебувають російські солдати, але заперечив, що це регулярні війська.

Російський експерт Руслан Левієв з московської організації Conflict Intelegence Team вивчає долі росіян, які воюють в іноземних державах. Він каже: «Якщо в Україні до військових ставляться як до національних героїв, російські рекрути часто гинуть анонімно, сказав він виданню The Daily Beast.

Російське суспільство з байдужістю ставиться до кількості жерт в російських збройних силах, до того, скільки солдатів поранено».

«До (російських) солдатів повинні ставитись з пошаною, пам’ятати про них, але вони гинуть, і їх ховають в анонімних могилах, каже Левієв.

У російських збройних силах існує таємна напіввійськова частина, відома як група Ваґнера. Це вона вербує добровольців до бойових частин для участі в іноземних війнах. Коли найманець гине, організація не подає родині подробиць смерті, вони навіть не гарантують, що повернуть тіло загиблого на батьківщину, що поховають його згідно з прийнятими в суспільстві традиціями.

Згідно з офіційними даними, в ході конфлікту на Донбасі загинуло понад 2 700 українських військовослужбовців і щонайменше 8 377 отримали поранення. Щодня, в результаті обстрілів, це число збільшується.

А скільки російських бойовиків і рекрутів загинуло або отримали поранення в Україні? Від 2010 року Міністерство оборони Росії не публікує цих даних, але деяка інформація просочується з публічних документів. Згідно з ними, які позначені секретними символами, у 2013 році загинуло 596 солдатів, у 2014 – 790, а в 2015 року – 626.

З 2014 року росіяни довідуються про своїх синів і батьків з відоеозаписів з українських в’язниць і в’язниць «Ісламської держави» в Сирії. За словами голови Комітету солдатських матерів Валентини Мельникової, родини солдатів бояться навіть запитати про своїх рідних. За мовчання їм платять. Ситуація в Росії тепер гірша, ніж за часів Радянського Союзу в Афганістані, коли загинули сотні солдатів… і всі мовчали».

За даними Організації Conflict Inteligencе Team, в Сирії загинуло щонайменше 150 і було поранено понад 900 російських солдатів. Чому вони пішли воювати далеко від своєї країни? Відповідь проста – гроші. Під час підписання контракту з групою Ваґнера вони зобов’язалися дотримуватись таємниці. За службу на Донбасі українські військовослужбовці отримують зарплату, як у кожній армії. Проте слід пам’ятати, що багато їз них пішли добровольцями, щоб захищати свою батьківщину від агресора, пише Анна Нємцова у виданні The Daily Beast.

Дивіться також: У готелі в столиці США відкрилася ковзанка на даху з неймовірним виглядом на Вашингтон

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG