Спеціальні потреби

В Держдепі закликали Україну бути більш відкритою щодо війни, щоб боротись з дезінформацією й сприяти західній допомозі


Знищена російська бронетехніка на околицях Києва, Україна, 31 березня 2022 року. Дезінформація та пропаганда стали ключовими видами зброї в арсеналі Кремля. (Фото: AP/Родріго Абд, файл)
Знищена російська бронетехніка на околицях Києва, Україна, 31 березня 2022 року. Дезінформація та пропаганда стали ключовими видами зброї в арсеналі Кремля. (Фото: AP/Родріго Абд, файл)

Україні варто більш відкрито інформувати про “сувору правду на полі бою”. Більша відкритість сприятиме закликам Києва про нову допомогу від союзників, вважає Джеймс Рубін очільник Центру глобальної взаємодії Державного департаменту США. Центр висвітлює зусилля з пропаганди та дезінформації ворожих до США держав та інших суб’єктів, спрямовані проти Америки та її союзників по всьому світу.

Військові репортери висвітлюють війну, навіть якщо час від часу з’являються погані новини, — це набагато краще, ніж контрольоване середовище, яке Росія нав'язала всім своїм людям
Джеймс Рубін

“Іноді український уряд може чинити опір свободі інформації, яка є нормальною для нас”, — заявив Рубін у розмові з подкастом Power Play видання Politico.

“Деколи військові репортери повідомляють про речі, які не обов’язково відповідають інтересам Володимира Зеленського. Але в демократії, якою Україна стає, як ми сподіваємося і дедалі більше бачимо, […] вони можуть зрозуміти, що військові репортери висвітлюють війну, навіть якщо час від часу з’являються погані новини, — це набагато краще, ніж контрольоване середовище, яке Росія нав'язала всім своїм людям”, - додав Рубін.

Politico нагадує, що українські та західні журналісти хотіли отримати ширший доступ до лінії фронту. Однак, за словами видання, українська влада обмежила журналістську діяльність у найбільш чутливих зонах воєнних дій та не схвалила там посилення ролі державного мовлення, пояснюючи такі обмеження необхідністю придушення російських кампаній дезінформації.

Однак, на думку Рубіна, кращий доступ до інформації з фронту може сприяти зусиллям України спонукати західних союзників надати більше допомоги й пришвидшити цей процес.

Україна “рухається в правильному напрямку”, додав Рубін, але вона ще не є “повноцінною демократією”.

Цілісність інформаційного простору схожа на територіальну цілісність. Коли Росія та Китай [...] втручаються, це слід розглядати як вторгнення у фізичний світ
Джеймс Рубін

Як повідомляв раніше Голос Америки, коментуючи інформаційне протистояння в умовах війни Росії проти України, на брифінгу у жовтні минулого року Рубін зауважив: “Росія хоче, аби всі повірили, що Америка винна в тому, що Росія вдерлася в Україну, що якимось чином це було частиною американського плану, що наша політика щодо розширення НАТО спричинила це. Річ у тому, що одного ранку без будь-якої причини відбулося неспровоковане вторгнення”.

“Цілісність інформаційного простору схожа на територіальну цілісність. Коли Росія та Китай [...] втручаються, це слід розглядати як вторгнення у фізичний світ”, - також заявив тоді Рубін.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG