Спеціальні потреби

Тропічний шторм «Айзек» руйнує плани Республіканської партії


Тропічний шторм руйнує плани Республіканської партії
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:48 0:00
Direct link
Понад дві з половиною тисячі журналістів, які приїхали у місто Тампу на Флориді висвітлювати події з’їзду Республіканської партії, натомість сконцентрували свої зусилля на спостереженні за рухом тропічного шторму «Айзек». Стихія, яка вже завдала руйнувань та призвела до людських жертв на Гаїті та Кубі наблизилася до побережжя США. Поки що тропічний шторм «Айзек» не досяг рівня урагану, але набирає потужності. Сила вітру в епіцентрі перевищує 100 кілометрів на годину. Метеорологи попереджають про можливе затоплення територій. Губернатор Флориди оголосив у штаті надзвичайну ситуацію, і закликає населення запастися водою та продуктами принаймні на три дні.

Останні кілька годин метеорологи дещо заспокоїли населення штату та лідерів Республіканської партії. «Айзек» посилюється, але не так швидко, як передбачалося раніше, і відхиляється на захід від Флориди. Виглядає, що Тампа не буде в епіцентрі бурі. Втім керівництво Республіканської партії вирішило не ризикувати і відмінило усі події понеділка - першого дня з’їзду. Йдеться як про безпеку майже 50 тисяч людей, які приїхали на з’їзд, так і небажання республіканців ділити інформаційний простір з повідомленнями про руйнівну і небезпечну для людей стихію.

Усі події чотириденного з’їзду доведеться втиснути у три дні. Не виключається можливість продовжити зібрання ще на один день – до п’ятниці. Організатори терміново вносять зміни у програму, намагаючись витиснути максимум політичних дивідендів з партійного з’їзду. Їхнє головне завдання – продемонструвати лідерство Мітта Ромні на національній арені і підштовхнути його рейтинг вище за рейтинг Барака Обами. Історично, кажуть фахівці, партійні з’їзди дають кандидату «рейтинговий поштовх». Відповідно до опитувань, проведених компанією Ґаллуп у різні виборчі роки, національна популярність кандидатів одразу після партійних з’їздів зростає, часом дуже суттєво. Наприклад, у 1992 році рейтинг Біла Клінтона після з’їзду підскочив на 16%, забезпечивши йому впевнену перемогу. А у 2000 році Джордж Буш покращив свої позиції на 8% і переміг Альберта Ґора. Фахівці пояснюють цей ефект підвищеною уявою медіа, а отже і виборців до подій на партійних з’їздах.

Сьогодні Мітту Ромні надзвичайно потрібен такий поштовх. Він майже зрівнявся з Обамою у популярності, а завдяки вдалому з’їзду міг би вирватися вперед. Та плани республіканців показати свого кандидата з найкращої сторони і завоювати симпатії виборців сьогодні суттєво корегує погода. Журналісти більше розповідають про те куди рухається «Айзек» ніж куди планує вести країну Мітт Ромні. Навіть оминувши Флориду, «Айзек» може і далі утримувати увагу медіа. Тепер, за передбаченнями метеорологів, шторм рухається у напрямку Нового Орлеана. Він досягне міста якраз у річницю урагану Катріна, що зруйнував місто у 2005 році, забравши 1836 життів.

Мітту Ромні залишається сподіватися на милість природи і намагатися за час, що залишився для з’їзду, сподобатися виборцям. У своїх промовах Ромні мусить бути надзвичайно переконливим, адже вже наступного тижня свій з’їзд проводитимуть демократи. Їхній кандидат, чинний президент Барак Обама останнім часом втрачає популярність. Тому він також розраховує на «рейтинговий поштовх» після з’їду, який допоможе йому втриматися в Білому домі ще на чотири роки.
  • 16x9 Image

    Руслан Петричка

    Руслан Петричка – керівник Української служби Голосу Америки. В журналістиці - з 1998 року. Працював репортером, телевізійним ведучим, продюсером. На Голосі Америки спеціалізуюся на питаннях внутрішньої політики США та українсько-американських відносинах.

XS
SM
MD
LG