Спеціальні потреби

США включили Росію та «Групу Вагнера» до переліку країн та організацій, що придушують свободу віросповідання – звіт Держдепу


Вхід до центру з набору найманців до приватної військової компанії «Вагнера» в престижній частині російського Санкт-Петербурга. Керівник вагнерівців Євген Пригожин, згідно з повідомленнями ЗМІ, особисто їздив до російських колоній, щоб набирати новобранців з числа злочинців.
Вхід до центру з набору найманців до приватної військової компанії «Вагнера» в престижній частині російського Санкт-Петербурга. Керівник вагнерівців Євген Пригожин, згідно з повідомленнями ЗМІ, особисто їздив до російських колоній, щоб набирати новобранців з числа злочинців.

Сполучені Штати включили Росію а також Китай, Іран, Північну Корею та М’янму до переліку країн, де релігійні свободи зазнають найбільших утисків. Про це Держсекретар США Ентоні Блінкен заявив у п’ятницю, представляючи звіт Державного департаменту про стан релігійної свободи у світі, який його відомство має готувати щороку, відповідно до Закону про свободу віросповідання.

Блінкен заявив, що ці та низка інших країн, визначені країнами, що викликають особливе занепокоєння через участь у грубих порушеннях релігійної свободи. Також, за словами Блінкена, російську приватну військову компанію «Група Вагнера», яка діє на території України, Сирії та низки африканських країн, було визнано однією з організацій, що обмежують свободу релігії за її діяльність у Центральноафриканській Республіці.

«У всьому світі уряди та недержавні організації переслідують, погрожують, ув’язнюють і навіть вбивають людей через їхні переконання, – сказав Блінкен у заяві. – Сполучені Штати не залишаться осторонь перед обличчям цих зловживань».

Як повідомляв «Голос Америки», «Групу Вагнера» очолює довірена особа президента Росії Володимира Путіна Євген Пригожин, а її найманців західні країни та експерти ООН звинувачують у численних порушеннях прав людини по всій Африці, зокрема в Центральноафриканській Республіці, Лівії та Малі.

Також у п’ятницю, сенатори США подали до Сенату законопроект, який передбачає визнання «Група Вагнера» терористичною організацією. У числі злочинів, у яких звинувачують вагнерівців є «вбивства та погрози журналістам, викрадення дітей, застосування нервово-паралітичної речовини проти цивільних, катування, зґвалтування та торгівля жінками та дітьми».

Щодо свободи релігії, загалом США визнали 12 країн та 9 організацій, серед них такі як ІДІЛ, Талібан, та Боко Харам, і від цього року «Група Вагнера», такими, що «викликають стурбованість» у питанні дотримання релігійних свобод.

Телеканал CNN, посилаючись на слова чиновника з Державного департаменту, повідомляє, що за словами представника Державного департаменту, за даними відомства, «Група Вагнера» веде операції, націлені на членів релігійних меншин, «у деяких випадках вбиваючи цивільних мусульман на підставі ймовірної та неперевіреної приналежності до озброєних груп».

Закон США про релігійну свободу 1998 року вимагає від президента, який покладає цю функцію на державного секретаря, визначати країни, що викликають особливе занепокоєння, тим, що систематично та постійно порушують свободу віросповідання.

Закон надає державному секретареві низку політичних інструментів, включаючи санкції, які можна застосувати до країн та організацій в переліку.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG