Спеціальні потреби

Pussy Riot в останньому слові дали оцінку не лише Путіну


Надія Толоконникова
Надія Толоконникова

Судовий вирок у справі російського панк-гурту Pussy Riot мають оголосити 17 серпня. Про це у середу оголосив суддя у Москві після того, як три підсудні учасниці жіночого гурту виступили з останнім словом. Прокуратура вимагає, щоб за лютневий виступ у московському храмі їх посадили на три роки, а захист запевняє, що будь-який вирок, крім виправдання, буде незаконним.

Лідер гурту Pussy Riot Надія Толоконникова в останньому слові у Хамовницькому суді Москви порівняла нинішній судовий процес зі сталінськими часами.

«Хто б міг подумати, що історія, зокрема ще недавня, страшного, великого сталінського терору зовсім нічому не вчить», – зауважила вона.

Надія Толоконникова також зауважила у російській системі влади використовують методи середньовіччя.

«Хочеться ридати, дивлячись на те, як прийоми середньовічної інквізиції панують у правоохоронній і судовій системах Російської Федерації, нашої країни. Але з моменту арешту ми не можемо більше ридати. Ми розучилися плакати», – зазначила співачка.
Це був протест проти системи, яку створив Путін – Альохіна

Ще одна підсудна учасниця гурту Pussy Riot, Марія Альохіна, заявила, що панк-молебень у московському храмі був спрямований не особисто проти російського лідера Володимира Путіна, а проти системи, яку він створив.

«Вертикаль влади, де все управління здійснюється практично вручну. І в цій вертикалі зовсім не враховується думка мас, і що найбільше мене хвилює – не враховується думка молодих поколінь», – наголосила Марія Альохіна.

Вона порівняла тюрму з Росією в мініатюрі, де панує безправ’я, залежність від начальства, незнання, куди можна звернутися.

За словами Альохіної, найгірше, що можуть зробити судді, це позбавити її так званої свободи, але ніхто не може позбавити її свободи внутрішньої.

Православна культура може бути на боці протесту?

Зі свого боку, Катерина Самуцевич вважає, що панк-молебень розвінчав міф про «православну владу» в Росії, немовби добру і турботливу.
Православна культура належить не лише Російській православній церкві, патріарху і Путіну, а може опинитися на боці громадянського бунту і протестних настроїв у Росії
Катерина Самуцевич

«У нашому виступі ми наважилися без благословення патріарха поєднати візуальний образ православної культури і протесту, підштовхнувши розумних людей до думки, що православна культура належить не лише Російській православній церкві, патріарху і Путіну, а може опинитися на боці громадянського бунту і протестних настроїв у Росії», – зауважила Катерина Самуцевич.

За словами Самуцевич, вона очікує обвинувального вироку, і виглядає, що вона та її колеги нібито суд програли, але насправді вони його виграли.

Деякі з присутніх на суді у Москві супроводжували виступи дівчат оплесками.

У вівторок прокурор Олександр Никифоров заявив, що підсудні заслуговують на три роки тюрми за образу православних віруючих. Суддя пообіцяла оголосити вирок у цій справі 17 серпня.

Адвокат підсудних Марк Фейгін, промовляючи до журналістів перед Хамовницьким судом, висловив думку, що влада взяла паузу, щоб «узгодити дії» перед вироком.
Якщо їм дадуть реальний термін, то це означатиме, що влада однозначно обрала шлях до диктатури
Марк Фейгін

«Якщо їм дадуть реальний термін, то це означатиме, що влада однозначно обрала шлях до диктатури», – вважає адвокат.

Міжнародна підтримка

Тим часом на захист учасниць панк-гурту, серед яких двоє – мами маленьких дітей, виступає дедалі більше світових зірок. Напередодні на московському концерті американська співачка Мадонна заявила, що буде молитися за їхнє визволення.

Pussy Riot також підтримала Йоко Онно, вдова Джона Леннона. Через Твіттер вона закликала Путіна залишити місце в тюрмі для справжніх злочинців.
Передрук з "Радіо Свобода"
XS
SM
MD
LG