Спеціальні потреби

Російську групу Pussy Riot судять за акцію протесту проти влади


У Москві з понеділка триває суд над учасниками жіночої рок-групи Pussy Riot. Надію Толоконнікову, Марію Альохіну та Катерину Самуцевіч звинувачують у хуліганстві. Стаття, за якою судять активісток, передбачає тюремний строк до семи років. Учасники групи перебувають у попередньому ув’язненні п’ять місяців. Музикантів арештували 21 лютого під час акції, яку вони провели у храмі Христа Спасителя, де заспівали «Богородице, Путіна прожени». Дівчата не визнають своєї вини і стверджують, що їх дії були протесом проти влади. Як заявила одна з учасників групи під час судового процесу , їх об’єднує несприйняття авторитаризму та вертикалі влади, збудованої у Росії.

Прокурори відкидають політичну складову протесту і стверджують, що своєю акцією у храмі учасниці Pussy Riot підірвали «засади та культурні традиції народів Росії». За це прокуратура просить засудити дівчат до трьох років ув’язнення. Зменшити свої вимоги щодо покарання учасників групи, прокуратуру змусили резонанс у справі та акції на їх підтримку.

Не зважаючи на великий резонанс процесу, захист та журналісти заявляють, що охорона суду протидіє висвітленню процесу. Журналісти направили скаргу до Федеральної служби судових приставів Росії, у якій стверджують, що охорона під час процесу погрожувала спустити на них собак.

Очікується, що слухання у справі триватимуть до кінця тижня. Оглядачі, вважають, що вирок може бути м’якішим, ніж очікувалось напередодні процесу.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG