Спеціальні потреби

США: закон про інформацію в РФ може обмежити свободу слова


Глава Федеральної комісії США по зв'язку Джуліус Ґеначовскі вважає, що поправки до російського закону про інформацію можуть обмежити свободу слова і права громадян РФ. Американський представник в четвер випустив заяву, в якій назвав прийняття закону в Державній Думі «тривожним і небезпечним напрямком руху».

«Досвід світової громадськості в роботі з Інтернетом показує: вільний і відкритий доступ до Інтернету сприяє економічному зростанню і зміцненню цивільних свобод; перешкоджання вільному обміну інформацією негативно позначається на споживачах, бізнесі та суспільстві», - йдеться в заяві.

Нагадаємо, що 11 липня Держдума прийняла в другому і третьому читанні закон про створення «чорного списку» сайтів, що містять заборонену інформацію. Як повідомляє портал Газета.ru, створення реєстру потенційно небезпечних доменів і сайтів почнеться з 1 листопада 2012 року.

У випадках, коли мова йде про дитячу порнографію, а також пропаганді наркотиків і самогубств, закон передбачає можливість досудового закриття сайтів. При появі на сайті іншого контенту, що розглядається в якості протиправного, рішення про блокування ресурсу буде приймати суд.

Як відзначає агентство «РИА-Новости», законодавці дещо пом'якшили вимоги закону, внісши до нього ряд доповнень, в тому числі про право оскаржити рішення про закриття сайтів в суді. За даними агентства, при доопрацюванні законопроекту враховувалися побажання медійного співтовариства.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG