Спеціальні потреби

Клінтон та Лавров обговорять сирійську проблему


Держсекретар США Гілларі Клінтон цього тижня здійснює північноєвропейської турне. У його рамках, як повідомляє Держдепартамент, Клінтон вже відвідала Фінляндію, де провела переговори з керівництвом цієї країни і обговорила проблеми зміни клімату, захисту навколишнього середовища, розширення прав і можливостей жінок, а також проблему Афганістану.

У четвер 28-го червня Клінтон відвідує Ригу, де обговорює питання північноатлантичної інтеграції та подолання економічної кризи в Латвії. Це прибалтійська держава стала сотою країною, яку відвідала Гілларі Клінтон на посаді Держсекретаря Сполучених Штатів.

У Ризі, як повідомляють місцеві ЗМІ, Клінтон візьме участь у церемонії перейменування частини вулиці Ремтес в честь американського дипломата Самнера Веллса, який заявив ще в 1940-му році, що США не визнають факту включення країн Балтії до складу СРСР.

У четвер зі столиці Латвії Клінтон відправилась у Санкт-Петербург, де візьме участь в Міжнародному жіночому форумі, присвяченому розширенню участі жінок в економічному житті різних країн. У Росії Клінтон зустрінеться з головою Ради Федерації РФ Валентиною Матвієнко. Вона також проведе переговори з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим з широкого кола двосторонніх американсько-російських відносин.

Очікується, що головною в дискусії двох глав зовнішньополітичних відомств стане сирійська тема. Клінтон і Лавров обговорять шляхи зближення позицій США і Росії щодо сирійської проблеми в рамках підготовки до міжнародної конференції, яка відбудеться у Женеві з ініціативи спецпосланця ООН у Сирії Кофі Аннана.

Напередодні нинішнього візиту Держсекретаря в Санкт-Петербург посольство США в РФ на своїй сторінці у мережі Фейсбук організувало фотоконкурс «Покажіть Гілларі свою Росію!»

«Людина Обами» проти «волі Путіна»

У коментарі Російській службі «Голосу Америки» провідний науковий співробітник Московського Центру Карнеґі і фахівець із сучасного ісламу Олексій Малашенко висловив обережний оптимізм з приводу того, що на майбутніх переговорах в Петербурзі Клінтон і Лавров зможуть зблизити свої позиції з сирійської проблеми. Однак, за його словами, говорити про досягнення компромісу «навряд чи доречно».

«Тут треба враховувати і такий момент, – пояснив експерт, – Клінтон, хоча і є «людиною Обами», але в даному випадку має набагато більше свободи у вираженні своєї особистої позиції, тоді як Лавров на таких зустрічах цілком виражає «волю Путіна».

Визнаючи, що ці американсько-російські переговори будуть «дуже важкими», Малашенко вважає, що у Вашингтоні і в Москві розуміють, наскільки важливо зупинити ескалацію насильства в Сирії, яка може підірвати весь Близький Схід.

«Проблема в тому, що зараз багато говорять про необхідність мирного вирішення конфлікту, про політичну трансформації, про створення навіть якогось перехідного уряду в Дамаску, але, схоже, поки що ніхто не знає, за допомогою яких інструментів це зробити...», – констатує аналітик Московського Центру Карнеґі.
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG