Спеціальні потреби

Ексміністерка торгівлі з української діаспори стане спецпредставницею США з питань економічного відновлення України


Пенні Пріцкер має глибокі родинні зв'язки з Україною. Архівне фото: Пенні Пріцкер, тогочасна міністерка торгівлі США під час візиту до Токіо, 2013 рік
Пенні Пріцкер має глибокі родинні зв'язки з Україною. Архівне фото: Пенні Пріцкер, тогочасна міністерка торгівлі США під час візиту до Токіо, 2013 рік

Президент Байден у четвер, 14 вересня, призначав колишню міністерку торгівлі США Пенні Пріцкер спеціальною представницею США з питань економічного відновлення України.

“Як досвідчена державна службовиця, колишня міністерка торгівлі та лідерка індустрії, що трансформується, з глибокими родинними зв’язками з Україною, Спеціальна представниця Пріцкер привносить десятиліття досвіду та знань на цю критично важливу посаду. Працюючи в тісному контакті з українським урядом, нашими союзниками та партнерами, міжнародними фінансовими установами та приватним сектором, вона керуватиме зусиллями Сполучених Штатів, щоб допомогти відновити українську економіку”, - зазначено у пресрелізі Білого дому з приводу призначення Прітцкер.

Як зазначає видання The New York Times, посада спеціального представника США з питань економічного відновлення України є новою позицією, і її запровадження свідчить про дедалі більшу увагу адміністрації Байдена до довгострокового економічного виживання країни в умовах продовження війни з Росією.

До обов’язків Пріцкер, згідно з заявою Білого дому, входитиме мобілізація державних і приватних інвестицій, формування пріоритетів для донорів, робота з відновлення експортних ринків і підприємств, робота з іншими міжнародними партнерами України, в тому числі через координаційну платформу “Групи семи” задля взаємодоповнюваності та взаємопідсилення міжнародних зусиль, а також заохочування міжнародних партнерів продовжувати посилювати свою підтримку економічного відновлення України.

“Спеціальна представниця Пріцкер допоможе українському уряду здійснити реформи, необхідні для зміцнення [української] економіки”, а також допоможе країні “відбудовувалася сильніше”, - зазначено в пресрелізі.

Своєю чергою, держсекретар США Ентоні Блінкен, якого цитує The New York Times, зазначив, що Пріцкер відіграватиме ключову роль у тому, щоб “Україна не лише вижила, але й процвітала” своїми власними зусиллями, перетворившись врешті-решт на “процвітаючу, безпечну європейську демократію”.

За даними Світового банку, на відновлення інфраструктури країни та зруйнованих поселень може знадобитись понад 400 мільярдів доларів у наступні десять років.

Пріцкер походить із відомої чиказької бізнесової родини із давніми зв’язками та впливом у Демократичній партії. На посаді міністерки торгівлі в адміністрації Барака Обами, вона кілька разів відвідала Київ і працювала з українським урядом над питаннями реформ, залученні інвестицій та координації з урядами країн-партнерів.

Інтерес Пріцкер до України має також особистий вимір, зазначає The New York Times, адже її родина “втекла від переслідувань у царській Росії на території сучасної України наприкінці 1800-х, і вона відчуває зв’язок із цією країною”.

“Хоробрий народ України надихнув світ своєю стійкістю та рішучістю, і, як підтверджує ця заява, Сполучені Штати залишаються відданими підтримувати його стільки, скільки буде потрібно”, - підсумовано у пресрелізі Білого дому.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Форум

XS
SM
MD
LG