Спеціальні потреби

Включені електронні прилади в літаках – табу


Включені електронні прилади в літаках – табу
Включені електронні прилади в літаках – табу

Відповідно до результатів нового дослідження – включені мобільники, ай фони та айпеди порушують роботу систем літака. І ризик авіакатастрофи в такому випадку – вищий. Бортпровідники щоразу просять пасажирів відключити усі електронні прилади. Та пасажири часто ігнорують ввічливе прохання.

«Я не можу уявити, що мій мініатюрний телефон може спричинити щось погане», – каже пасажирка літака.

Але факти доводять протилежне. Відповідно до результатів нового дослідження, включені телефони та інші електронні пристрої призвели до сімдесяти п’яти нештатних ситуацій за останні шість років. Зокрема, в літаків відключався автопілот, виникали проблеми в роботі системи Джі Пі Ес та швидко змінювалися дані на датчиках висоти. Також інженери компанії «Боінг» переконують, що мобільні телефони можуть навіть вивести з ладу системи для приземлення літака в погану погоду.

«Прилади, які передають дані до кабіни пілота, радіо та навігаційне обладнання знаходиться під підлогою, в стелі або в стінах літака», – говорить інженер компанії «Боінг» Дейв Карсон.

Ці зелені хвилі – максимальна допустима сила сигналу від сторонніх електронних пристроїв у літаку. А такі хвилі спричиняє Блекберрі, Айфон та Айпед.

«Сторонні сигнали можуть викликати проблеми в роботі систем літака. Тому аби літак мав запас міцності – будь-ласка, вимикайте електронні пристрої, коли вас про це просять. Це лише підвищить рівень безпеки польоту», – каже Дейв Карсон.

Щоправда не в усіх літаках включені електронні прилади - табу. Новіші літаки обладнані системою безпровідного Інтернету вай-фай, що побудовані за спеціальною технологією. Тому для них сторонні сигнали – не проблема.

XS
SM
MD
LG