Спеціальні потреби

Пентагону потрібно 10$ млрд, щоб замінити зброю вже надіслану Україні - посадовці


Архівне фото: Українські військові проводять постріли по позиціях росіян з наданих США гаубиць M777, 2022 рік
Архівне фото: Українські військові проводять постріли по позиціях росіян з наданих США гаубиць M777, 2022 рік

Пентагону не вистачає приблизно 10 мільярдів доларів США, щоб забезпечити військо США зброєю на заміну вже надісланій в Україну. Щоб закрити цю нестачу, необхідні додаткові асигнування Конгресу, заявили в понеділок високопосадовці Міністерства оборони США.

"Ми не бачимо альтернативного джерела коштів, крім як [законопроєкт] про додаткове фінансування, або, якщо кошти на необхідне поповнення буде додано до законопроєкту про асигнування", — сказала журналістам заступниця міністра оборони США Кетлін Гікс.

"Ми оцінюємо потребу у близько 10 мільярдів доларів, щоб замінити все, що ми надали Україні", — сказав Голосу Америки посадовець.

Представники Пентагону очікували отримати фінансування для поповнення цих запасів в рамках додаткового запиту від адміністрації Байдена, який включав мільярди додаткових доларів допомоги Україні, Ізраїлю та Тайваню. Однак Конгрес ще не ухвалив законопроєкт про додаткову допомогу, через розбіжності щодо витрат і безпеки кордону США.

Дефіцит пов'язаний із тим, як Пентагон обліковує допомогу, надіслану Україні. У червні минулого року Пентагон заявив, що завищив вартість зброї, надісланої в Україну, приблизно на 6,2 мільярда доларів за останні два роки.

Розраховуючи пакет допомоги, Міністерство оборони враховувало витрати на заміну озброєння, переданого Україні, тоді як воно мало складати загальну вартість фактично надісланих систем, повідомили тоді Голосу Америки посадовці.

Помилка забезпечила Пентагону юридичне підґрунтя, щоб надіслати Україні додаткову допомогу, але проблема залишалася в тому, що знадобилося б більше коштів для поповнення військових запасів США новішою та дорожчою зброєю.

Нездатність поповнити запаси США негативно вплине на боєготовність армії, сказав Голосу Америки інший посадовець військового відомства.

Пентагон все ще має повноваження надіслати Україні допомогу на близько 4 мільярдів доларів, але посадовці Пентагону повідомили журналістам, що надсилати додаткову допомогу без можливості поповнити запаси зброї США - це ризик, який Міністерство оборони зараз не готово брати на себе.

Але контрадмірал у відставці Марк Монтгомері, оборонний аналітик Фонду захисту демократій, сказав Голосу Америки, що США можуть надіслати Києву ключову зброю без шкоди для військової готовності, "оскільки вона більше не потрібна армії".

Серед такої зброї – 155-міліметрові касетні боєприпаси, які, за словами Монтгомері, США не використовують у плануванні бойових дій.

"Це швидко забезпечить Україну 155-мм боєприпасами", — сказав він.

Інший вид зброї, яку можна було б негайно надіслати без впливу на боєготовність американських військових, були б броньовані машини M113. "У нас їх тисячі, ми від них позбавляємося. Ми могли б передати їх в Україну", – сказав він Голосу Америки.

Відео - найголовніше

Як політичні погляди поділилися на ліві та праві? Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:04 0:00
XS
SM
MD
LG