Спеціальні потреби

Як США допоможуть перевірити НАБУ та НАЗК і оцінити збитки від агресії Росії, розповів Голова Рахункової палати. Інтерв'ю


На зустрічі керівників Вищих органів аудиту світу (INTOSAI), що відбулась в Нью-Йорку цього тижня, Україна ініціювала створення робочої групи щодо вивчення збитків та втрат внаслідок військових конфліктів, яка на міжнародному рівні може зафіксувати збитки від російської агресії.

Про це а також про можливу допомогу США у проведенні перевірок українських борців з корупцією ми поговорили з головою Рахункової палати України Валерієм Пацканом.

Україна ініціює створення групи міжнародних аудиторів, що має оцінити збитки від російської агресії

"Я не хочу ходити в політику, я - аудитор, але суспільство має право знати які були наслідки конфлікту з Російською Федерацією і скільки грошей потрібно витратити на відновлення. Ми запропонували створити спеціальну групу в рамках діяльності INTOSAI щодо вивчення військових конфліктів.

Мені приємно, що голова INTOSAI підтримав мене з такою ініціативою і керівник вищого органу аудиту Сполучених Штатів так само висловив свою підтримку і навіть дав рекомендації щодо створення цієї спеціальної групи".

Проблемою для створення цієї групи міжнародних аудиторів може стати те, що з вересня в INTOSAI головуватиме Росія

Міжнародний аудит може встановити "скільки грошей було втрачено (в результаті російської агресії), які заводи вивезено, зруйновано економіку, екологію і багато чого іншого. Наприклад, - анексовано Крим - скільки Україна недоотримала в частині приватизації, від туризму і з багатьох інших аспектів?" - говорить посадовець.

Проблемою для створення цієї групи міжнародних аудиторів може стати те, що з вересня в INTOSAI головуватиме Росія. "Зрозуміло, що лише заручившись підтримкою партнерів, таких як Сполучені Штати, інших партнерів ми зможемо цю спеціальну групу дати їй путівку в життя", - говорить Пацкан.

США допоможуть в інспекціях українських борців з корупцією

На підтримку США Пацкан сподівається і в проведенні перевірок всередині України, зокрема, його установа планує перевірити, чи не зловживають бюджетними коштами державні борці з корупцією. Про це Пацкан поговорив зі своїм американським колегою – генеральним контролером Офісу урядової підзвітності (GAO) CША Юджином Додаро.

Рахункова Палата планувала здійснити інспекцію НАБУ та НАЗК і сподівається отримати експертну підтримку США, говорить посадовець. "Одним із питань, піднятих на зустрічі стало вивчення тих виділених коштів, які виділили Сполучені Штати в Україні на створення антикорупційних органів", - зазначив Пацкан.

"Пан Дударо запропонував експертну підтримку для нашого контрольного заходу, - говорить Пацкан і роз'яснює, що ,з огляду на міркування державної таємниці, міжнародна допомога в таких інспекціях має бути лише на дорадчому рівні. - Ми не можемо допустити іноземних експертів до певних аспектів, які стосуються державної таємниці, але було б добре отримати експертну підтримку і ознайомитись з міжнародним досвідом".

Інспекція Рахункової палати може стати корисною для антикорупціонерів, говорить Пацкан.

"Я завжди спілкуюсь із керівником НАЗК і з керівником НАБУ. Їх так само цікавить, що робиться у них всередині. Я завжди кажу: "Не шукайте у мені ворога, шукайте у мені партнера. Я вкажу вам на проблематику, яка у вас є в частині використання коштів", - говорить посадовець.

Дивіться також: Студія Вашингтон.Що зміниться у відносинах Україна-США після виборів

Студія Вашингтон.Що зміниться у відносинах Україна-США після виборів
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:00 0:00

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG