Спеціальні потреби

Представниця ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликає журналістів в Україні берегти себе


Дуня Міятович
Дуня Міятович

Виконавці і замовники вбивства відомого журналіста Павла Шеремета повинні відповісти перед законом за вчинений злочин, - заявила в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» уповноважена ОБСЄ з питань свободи ЗМІ Дуня Міятович.

«Я не знала Павла Шеремета особисто, але я знала про нього і про його розслідування, які він робив не лише в Україні. Серед нагород, які він отримав за свою діяльність, нагорода й від ОБСЄ. Новина, яку ми сьогодні отримали з Києва – шокує. Вона нищівна. Щоб описати брутальність цього вбивства – бракує слів, незважаючи на те, як би ви не намагалися бути професійним і просто робити свою роботу», - сказала представниця ОБСЄ.

Дуня Міятович повідомила, що вона видала заяву, в якій сильно засуджую цю страшну атаку.

«Я закликала владу розслідувати це страшне вбивство й притягнути до відповідальності його виконавців та замовників. Я висловлюю співчуття родині та друзям Павла».

Уповноважена ОБСЄ з питань свободи ЗМІ назвала вбивство Павла Шеремета черговим свідченням про небезпеку роботи журналістів.

«Це свого роду ще один знак для всіх нас, хто намагається захистити свободу висловлювань та вільні медіа у світі, що ми живемо у дуже страшні часи і журналістика, а також люди, які є журналістами є в більшій небезпеці, ніж будь-коли до цього. Тому мені здається, що, аби змінити цю тенденцію потрібно, щоб було докладено більше зусиль на міжнародному рівні. Але як я і сказала, сьогодні дуже страшний день. Нічого не зможе більше повернути Павла», - заявила Дуня Міятович.

В інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» представниця ОБСЄ позитивно оцінила кроки президента України:

Нищівною новиною є те, що «Українська правда» - також має зв’язок із Ґеорґієм Ґонґадзе...а, ми і досі не знаємо хто був «натхненником» його вбивства
Дуня Міятович

«Я вітаю миттєву реакцію президента Петра Порошенка, те що він чітко засудив такі дії й закликав провести розслідування. Але те, що ми знаємо на тепер, і що на мою думку також нищівною новиною є те, що «Українська правда» - новинний портал, який також має зв’язок із Ґеорґієм Ґонґадзе. І ми також тут маємо зазначити, що ми досі не знаємо хто був «натхненником» його вбивства. Тому така безкарність виконавців і замовників вбивств журналістів, не лише в Україні, але також і в усіх країнах що належать до ОБСЄ, та поза нею не дають нам ніяких обнадійливих знаків», - заявила Дуня Міятович.

У відповідь на запитання «Голосу Америки», чи це спроба дестабілізації країни і, що це вбивство Шеремета значить для України, Дуня Міятович відповіла, що не буде спекулювати на цій темі, а залишить це для політичних аналітиків та інших експертів, які стежать за розвитком подій в Україні.

«Україна переживає зараз скрутні часи своєї історії, і я навіть не кажу про самих українців, яким зараз дуже тяжко. Тому ми всі це маємо визнати, але в будь-якому разі, я також хочу підкреслити, що навіть у кризові часи права людини мають бути непорушними», - наголосила представниця ОБСЄ.

Це - знак для України та її журналістів - це жахливий знак, але не лише для українських журналістів, а й для усіх закордонних журналістів, які працюють в Україні
Дуня Міятович

За її словами, це, що сталося у середу в Києві, знак для України та її журналістів - це жахливий знак, але не лише для українських журналістів, а й для усіх закордонних журналістів, які працюють в Україні.

«Всі, хто намагається торкнутися тем злочинності, корупції, всі теми, що можуть відкрити суспільству очі, все що може принести в суспільство позитивні зміни – шляхом висвітлення корупції й злочинності, а це саме те, що роблять журналісти. І те, що сталося з Павлом… Ми досі не знаємо, що саме стоїть за цим вбивством, але ми вже чуємо від багатьох його колег про те, що він попереджав, що його разом з редактором «Української правди» переслідували. І цей момент необхідно розслідувати», - підкреслила вона.

Уповноважена ОБСЄ з питань свободи ЗМІ закликала журналістів себе берегти:

«Сьогодні це послання для українських журналістів та й усіх інших також, що вони мають себе берегти. І намагатися робити все можливе, щоб себе захистити. А для українського уряду - це сигнал, що їм треба набагато більше працювати, щоб у часи кризи забезпечити журналістів безпекою», - заявила в інтерв’ю Українській службі «Голосу Америки» Дуня Міятович.

Дивіться також: Ось як Трамп намагається сподобатись: Огляд

Ось як Трамп намагається сподобатись: Огляд. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:37 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Харченко

    Має більш ніж 16-річний досвід у журналістиці. Починала з роботи кореспондентки на радіо «Континент» у Києві. Відтоді працювала журналісткою на телеканалі СТБ, а також у виданнях: «Україна молода», «Газета по-українськи», «Новинар»; спеціальною кореспонденткою і текстовою редакторкою ранкових випусків телеканалу СІТІ, оглядачкою та головною редакторкою сайту «Медіа Бізнес»; дописувала для National Geographic Україна.

    Має дві вищі освіти – за першою – фольклористка й викладачка української мови та літератури. Диплом режисерки документального кіна отримала як стипендіатка програми Fulbright, в американському університеті Wake Forest, що у Північній Кароліні.

    Є авторкою кількох документальних короткометражних фільмів, два з яких – «Пісні надії» та «Солдат-метелик» – були показані на американських кінофестивалях: RiverRun International Film Festival та Princeton Film Festival. З «Голосом Америки» була від весни 2014 року до осені 2017 року. Працювала як відеооператорка, журналістка та продюсерка. Відзняла серію сюжетів про українську діаспору в США з Бостона, Нью-Йорка, Парк-Сіті, Балтимора, Вашингтона, Арлінгтона, Нью-Джерсі та Лос-Анджелеса.       

XS
SM
MD
LG