Спеціальні потреби

У прес-конференції Порошенка одні побачили доказ, що з журналістикою не воюють, а інші - "політичне позерство"


Позиція президента України Петра Порошенка з приводу оприлюднення сайтом "Миротворець" переліку журналістів, акредитованих у т.з "республіках", не повністю задовольнила західних ЗМІ, які критикували позицію влади України з приводу діяльності сайту.

Як відомо, у ході прес-конференції у п'ятницю президент України Петро Порошенко засудив публікацію сайтом "Миротворець" бази даних журналістів, які були акредитовані в самопроголошеній "ДНР".

"Я публічно засуджую публікації сайтом "Миротворець" тисяч імен журналістів. Я гарантую безпеку цих журналістів в Україні", - заявив Петро Порошенко, відповідаючи на питання ВВС.

Водночас Порошенко заявив, що деякі з цих журналістів готували негативні статті щодо України, й попросив цього не робити.

Деякі міжнародні оглядачі відзначили, що заява президента стала наслідком потужного міжнародного тиску та публікацій у західних ЗМІ, які пов'язували "Миротворець" із членами уряду України та навіть вбачали у його роботі тенденцію до залякування усіх критичних до влади журналістів.

"Після прямої критики з боку «Великої сімки» Порошенко нарешті засудив оприлюднення особистих даних журналістів", - пише журналіст-міжнародник Леонід Рагозін.

Напередодні, посли «Великої сімки» закликали МВС розслідувати погрози, пов'язані з публікацією інформації на сайті "Миротворець", а українську владу забезпечити захист свободи засобів масової інформації в Україні.

Після прес-конференція Порошенка редактор розділу колонок впливового видання The New York Times Макс Штрассер пов'язав засудження "Миротворця" з надзвичайно популярною серед західних журналістів колонкою Яна Бейтсона "Україна оголосила війну журналістиці", яку раніше оприлюднило це видання.

"Спочатку Бейтсон написав свій матеріал, а вже за кілька днів Порошенко засудив залякування журналістів", - твітнув медійник.

"Досягнуто однієї із головних цілей моєї статті. Тепер давайте подивимось, як пройде розслідування", - прокоментував прес-конференцію Порошенка сам Бейтсон.

"Порошенко каже, що якби були підстави, вони би вже закрили "Миротворець". Такі слова схожі на політичне позерство, адже омбудсман України вже озвучив відповідні рекомендації... Порошенко засудив "Миротворець" за публікацію переліку журналістів, але не обіцяв закрити сайт, чи зняти списки", - додав у інших твітах журналіст, який тривалий час працює в Україні.

Він також вчергове наголосив на тому, що вважає сайт пов'язаним із МВС.

"Проблема з тим, щоб переконувати, що "Миротворець" жодним чином не пов'язаний із урядом полягає у тому, що вони самі зняли список журналістів аж доки МВС не виступив на підтримку сайту", - пише журналіст.

Натомість впливовий серед західних ЗМІ український англомовний журналіст Максим Еріставі назвав сьогоднішню прес-конференцію голови України свідченням того, що в Україні немає війни проти ЗМІ.

"Порошенко не відповів на питання прямо, але сам факт такого спілкування з пресою це ознака того, що жодної "війни проти журналістики" в Україні немає", - відзначив Еріставі.

"Кажу востаннє, історії подібні до "Україна оголошує війну журналістиці" викликають нудоту і є результатом бажання захопити аудиторію негативом. Годі", - написав Максим Еріставі.

Реакцію українців на засудження оприлюденення "Миротворцем" списків акредитованих у "республіках" журналістів спробував дослідити "Голос Америки".

Більшість учасників нерепрезентативного опитування не підтримали сьогоднішню заяву Порошенка з приводу сайту "Миротворець".

При цьому деякі помітили у самій постановці питання провокацію.

Дивіться також: З незалежними від Кремля олігархами пішли у небуття і вільні ЗМІ - журналіст "Медузи"

З незалежними від Кремля олігархами пішли у небуття і вільні ЗМІ - журналіст "Медузи". Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:02:34 0:00

XS
SM
MD
LG