Спеціальні потреби

Українці мають ідеї, варті поширення


Абревіатура TED (Technology Entertainment Design) охоплює тисячі конференцій по всьому світу. Ці конференції оприлюднюють унікальні ідеї, які можна почути або наживо від відомих спікерів або в Інтернеті. Ідею, придуману американцями, підхопили і українці. Вже вшосте у Києві проводиться власний TED.

Для останньої столичної конференції організатори придумали власне розшифрування події: талант, освіта, розвиток (Talent, Education, Development). «Історія таланту в Україні багата, складна і трагічна. Саме тому ми шукаємо шляхи для розквіту таланту в Україні», - зазначили представники команди TED у Києві. Як уточнив координатор заходу Роман Зінченко, «ми прагнемо, щоб українське суспільство навчилося рухатися вперед».

Наскільки важливо плекати талант у домашніх умовах на прикладі Моцарта та Лесі Українки, пояснив власник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович. Також видавець звернув увагу на самоусвідомлення нації, яке теж треба виховувати змалечку. «Ми будемо не ми, коли ми не зрозуміємо свою мову, культуру, історію», - зазначив Іван Малкович. На думку видавця, наразі дуже мало письменників, які, пишучи про Україну, мають саме Україну на увазі.

Не стидаються свого походження українські науковці. Наталія Шульга – одна із вчених у галузі молекулярної генетики та клітинної біології. Вона запевнила присутніх у тому, що мозок – той м’яз, який треба постійно тренувати, а ті люди, які не вважають себе талановитими, просто ліниві. Інша відома вчена і лікар Ольга Богомолець розповіла про те, як система може знищити таланти, і тому треба змінювати систему.

«Коли ми душею знаходимося в еміграції, ми не знайдемо дороги у майбутнє», - вважає Ольга Богомолець, бажаючи усім знаходити своє місце в Україні, працювати з любов’ю та реалізовувати свої таланти.

Підсумував інші виступи президент Інституту стратегії Блакитного Океану Малайзії, один із найкращих українських менеджерів, Павло Шеремета. Чоловік, який консультував уряд Малайзії, заявив, що в Україні, крім самих українців, ніхто нічого не змінить. «Ніхто не зробить за нас країну, не створить за нас візію, не створить план дій, ніхто не дасть нам владу добровільно», - наголосив Павло Шеремета. «Не очікувати нічого, не звинувачувати нікого і щось робити» - це девіз Павла, який він повторює щодня. На його думку, кожен українець може взяти такі слова на озброєння.

За роки існування конференцій TED в Україні чимало українців змогли висловити свої думки. Основна мета TED – поширювати ідеї, які того варті.

Журналіст Єгор Соболєв, один із колишніх ведучих конференції, виокремив ще одну, українську місію TED: «Щоб від нашої діяльності людям менше хотілося звідси їхати».

XS
SM
MD
LG