Спеціальні потреби

Українські журналісти об’єднується на захист свободи слова


Українські журналісти об’єднується на захист свободи слова
Українські журналісти об’єднується на захист свободи слова

Журналістські організації вирішили об’єднатися в єдину асоціацію задля більш спрямованої боротьби у захист свободи слова.

Координатор робочої групи Асоціації медіа-організацій України, представник «Репортерів без кордонів» Оксана Романюк говорить, що таке об’єднання є викликом часу, хоча ідея існувала вже давно, проте тільки зараз активісти вирішили над нею працювати.

«Як ви бачите, стан свободи слова в Україні погіршується. З початку серпня до сьогодні вже було зафіксовано близько десяти випадків перешкоджання професійній діяльності з боку державних чиновників. І це тільки ті випадки, про які ми знаємо. До того ж це був період відпусток, коли зазвичай тихо», говорить в інтерв’ю Голосу Америки Оксана Романюк.

Метою об’єднання ініціатори вбачають побудову конструктивного діалогу між іншими організаціями, щоб більш ефективно захищати свободу слова та сприяти розвитку журналістики в Україні. Також планують піднімати професійні та етичні стандарти професії.

Українська медіа-асоціація стане першим органом саморегуляції у сфері ЗМІ. Наразі до об’єднання вже долучилися шість журналістських організацій, таких як Інститут масової інформації, професійна спілка «Медіафронт», Інститут медіа права, ГО «Телекритика», бюро журналістських розслідувань «Свідомо» та ГО «Інтерньюз-Україна».

Наразі асоціація перебуває на початковій стадії розвитку. Було створено робочу групу, яка обговорює формат організації, розробляє статут, договір, який буде підписуватися між усіма членами.

На початку тижня організації та провідні українські журналісти підписали меморандум, в якому визначили свої зобов’язання координувати та керувати проект по створенню Асоціації.

Також в меморандумі зазначається, що Асоціація не фінансується та не підтримується жодною політичною силою та не фінансує й не підтримує жодних політичних сил або політиків.

Позитивно відреагувала на створення Асоціації прес-секретарка президента України Дарка Чепак. В коментарі, який вона передала «Телекритиці», Дарка Чепак зазначила, що поділяє цілі нової спільноти.

«Україна давно потребує такої асоціації», заявила Чепак. Також прес-секретар президента нагадала про те, що за ініціативою Віктора Януковича почала роботу Міжвідомча робоча група з аналізу стану додержання законодавства про свободу слова та захист прав журналістів. Дарка Чепак запропонувала співпрацю цих обох утворень.

XS
SM
MD
LG