Спеціальні потреби

Серед перших жертв "гаванського синдрому" могли бути офіцери ЦРУ, які працювали в Україні під час Революції гідності. Слухання в Конгресі


Американські спецслужби не знайшли зв'язку з іноземним супротивником інцидентів, пов’язаних з "гаванським синдромом" – випадками черепно-мозкових травм та інших симптомів, про які повідомляли американські дипломати в усьому світі. На фото Гавана, Куба, 3 жовтня 2017 року. (AP)
Американські спецслужби не знайшли зв'язку з іноземним супротивником інцидентів, пов’язаних з "гаванським синдромом" – випадками черепно-мозкових травм та інших симптомів, про які повідомляли американські дипломати в усьому світі. На фото Гавана, Куба, 3 жовтня 2017 року. (AP)

У 2014 році, коли в Україні відбувалась Революція гідності, три офіцери ЦРУ перебували там і пізніше допомагали Україні розбудовувати розвідку в період до повномасштабного вторгнення Росії у 2022 році.

Згодом один з них відчув симптоми загадкової хвороби, коли працював в Узбекистані, інший – у В’єтнамі, а сім’ю третього хвороба наздогнала у Лондоні. Симптоми враження були настільки сильні, що вони вимагали медичної евакуації до США. Серед симптомів – втрата короткострокової пам’яті, неможливість сконцентруватися, черепно-мозкова травма та головні болі настільки сильні, що людина втрачає працездатність.

Експерти, які виступали під час спеціальних слухань у Комітеті з внутрішньої безпеки Палати представників американського Конгресу вважають, що випадки, про які повідомляли у пресі, є лише невеликою частиною діяльності спеціального відділу російської розвідки, з "нейтралізації" десятків агентів розвідки США за допомогою зброї спрямованої енергії.

Свідки, серед яких були колишній військовий, який керував розслідуванням Пентагону, відомий міжнародний журналіст-розслідувач та адвокат жертв, вказували на те, що аномальні інциденти зі здоров’ям (AHI) представників різних державних служб – від дипломатів до військових і розвідників, – тривають уже багато років, але влада не приділяє їм достатньої уваги.

Засідання, що проходило на Капітолійському пагорбі у середу, було присвячене таємничому явищу, яке отримало назву "гаванський синдром".

"Гаванський синдром" вразив співробітників ЦРУ в Україні ще до випадків у Гавані

Свою назву "гаванський синдром" отримав після того, як у 2016 році кілька співробітників посольств США і Канади в Гавані почали скаржитись на однакові симптоми – головні болі, дзвін у вухах та проблеми з пам’яттю і концентрацією.

Пізніше з’ясувалося, що подібні інциденти ставалися уже в 2014-му році у Франкфурті, а в період з 2016 до 2021 року кілька сотень американських дипломатів та співробітників спецслужб повідомили, що вони та члени їхніх родин відчули подібні симптоми у різних країнах та на різних континентах – від Європи до Індії та Китаю.

Підполковник армії США у відставці Грег Едгрін, який навів приклад з офіцерами ЦРУ в Україні, свого часу керував розслідуванням "гаванського синдрому" у Пентагоні.

Найкращі чоловіки та жінки з національної безпеки Америки стають мішенями та нейтралізуються
Герег Едгрін

Він сказав законодавцям, що є "надзвичайно вагомі" ознаки того, що принаймні деякі з цих інцидентів були результатом атак, здійснених російською розвідкою за допомогою "спрямованої енергії", яка випускає акустичні, або електромагнітні хвилі.

Ця зброя не залишає слідів, а люди "відчувають, ніби вони збожеволіли", пояснив Едгрін, відповідаючи на запитання одного з законодавців.

Він переконаний, що зловмисники добре вибирають своїх жертв – це найкращі офіцери розвідки, дипломати та військові, "чиї звіти лягали на стіл президента".

"Вплив полягає у тому, що критично важливих урядовців, які працюють за кордоном і у США, звільняють зі своїх посад. Найкращі чоловіки та жінки з національної безпеки Америки стають мішенями та нейтралізуються", – сказав Едгрін, який додав, що попри серйозність доказів, державні служби не довели розслідування до кінця.

Відомий своїми розслідуваннями журналіст проєкту Bellingcat Христо Ґрозев заявив, що взявся за цю справу після того, як його про це попросив один знайомий з американських спецслужб в Європі. Журналіст був дещо здивований цим проханням, тому що він, за його словами, зрозумів, що щось "обмежувало можливості чи бажання" американських спецслужб розслідувати ці інциденти.

Є принаймні 68 випадків, які не можна пояснити психосоматичними причинами, чи вже наявними хворобами
Христо Ґрозев

В результаті журналістського розслідування, яке було проведено минулого року і триває досі, і до якого долучилися журналісти видань The Insider, 60 Minutes і Der Spiegel, як сказав Ґрозев, вдалося з’ясувати, що російський уряд мав мотив, засоби та можливість організувати і провести ці злочини.

"Базуючись на численних інтерв’ю з жертвами, з родинами жертв, з аналітиками, які погодилися поговорити з нами, ми можемо впевнено сказати, що є принаймні 68 випадків, які не можна пояснити психосоматичними причинами, чи вже наявними хворобами", – сказав Ґрозев під час слухань.

Він сказав, що російський уряд давно планував створити так звану "хвильову зброю", почалася робота ще за радянських часів, а найбільш інтенсивно робота над "нелетальною акустичною зброєю, яку можна використовувати під час війни" велася з 2013 року.

Розслідування вивело журналістів на членів сумнозвісного підрозділу 29155 російського ГРУ, яким керує генерал Андрій Авер’янов. Його агенти Анатолій Чепіга та Олександр Мишкін, намагалися отруїти у Великій Британії колишнього російського військового розвідника Сергія Скрипаля та його дочку, а також здійснили вибухи на складах зброї в різних країнах Європи, щоб ця зброя не могла бути продана в Україну.

Вони, за словами Ґрозева, "принаймні в чотирьох випадках були присутні в місцях і в часи, що безпосередньо передували або збігалися з інцидентами на півночі Гавани".

Хоча, агентів не "впіймали на гарячому", сказав Ґрозев, він вважає, що достатньо підстав для того, щоб вважати результат розслідування "дуже правдоподібною оперативною теорією про існування, походження та винних у AHI".

Я вважаю, що виконавча влада, особливо за вказівкою та завдяки маніпуляціям з боку чиновників ЦРУ, не повідомляє правду про те, що їй відомо
Марк Зейд

Попри наявність цих доказів, свідки, які давали свідчення на слуханнях у Конгресі, вважають, що американське розвідувальне співтовариство навмисно применшує серйозність та масштаб цих інцидентів.

"Я вважаю, що виконавча влада, особливо за вказівкою та завдяки маніпуляціям з боку чиновників ЦРУ, не повідомляє правду про те, що їй відомо", – сказав Марк Зейд, адвокат, який представляє понад два десятки жертв "гаванського синдрому".

Уряд сплачує компенсацію та лікує постраждалих, але не визнає, що вони стали жертвами навмисних ворожих дій

Як повідомляють американські ЗМІ, деякі урядові відомства США виплачують компенсацію деяким людям, які постраждали від загадкового синдрому після того, як Конгрес ухвалив Закон про допомогу американським жертвам неврологічних розладів (HAVANA) в 2021 році.

Як повідомив у середу телеканал ABC News, посилаючись на американського урядовця, з 2016 року Міністерство оборони "забезпечило медичне обстеження та/або лікування у системі військової охорони здоров’я понад 200 осіб", у випадках, пов’язаних із AHI". Але досі ніхто не отримав виплат, бо відповідного механізму виплат ще не було створено.

Розслідування, яку минулого року оприлюднили деякі розвідувальні агенції, очолювані ЦРУ, дійшло висновку, що малоймовірно, щоб за випадками так званого "гаванського синдрому", стояв іноземний супротивник.

У березні минулого року директор національної розвідки Авріл Гейнс заявила, що події зі здоров’я американських службовців, ймовірно, були результатом інших факторів, таких як "попередні захворювання, звичайні захворювання та фактори навколишнього середовища".

Законодавці з комітету пообіцяли продовжити розгляд цих заяв і планують заслухати більше свідків на закритих засіданнях.

XS
SM
MD
LG