Спеціальні потреби

До літньої Олімпіади у Великобританії – менше 100 днів


Менше ста днів залишилось до відкриття тридцятих літніх Олімпійських ігор у Лондоні. Столиця Великобританії готується прийняти тисячі атлетів та сотні тисяч туристів з усього світу. Лондон перше місто, яке прийматиме Олімпійські ігри втретє в сучасній історії. Влада міста запевняє, що Лондон готовий до проведення ігор і залишились лише косметичні роботи. Критики вказують на прогалини у системі безпеки.

27 липня відбудеться урочиста церемонія відкриття Олімпіади після чого, протягом 16-ти днів кращі спортсмени світу визначатимуть найсильніших у 26-ти видах спорту. Голова лондонського Олімпійського комітету Себастьян Коу каже, що сто днів до ігор це важлива межа:

«Це підкреслює як багато ще потрібно зробити, але одночасно сто днів мають особливе значення для людей. Коли ми говоримо про п’ять, шість чи сім років, це одна справа. А коли мова про дні, про десь дванадцять тижнів, відчувається наближення події».

Олімпійський парк потребує лише косметичних доробок. Басейн вже чекає на найкращих плавців світу. На велодромі вже тренуються британські зірки цього спорту. Закінчують підготовку інших об’єктів, як то майданчики для пляжного волейболу у тіні парламенту країни. Рівень підготовки Лондона приємно вразив президента міжнародного Олімпійського комітету Жака Роґґе:

«Підсумовуючи, скажу, ми щасливий міжнародний Олімпійський комітет. Дуже дякуємо».

Занепокоєння експертів викликає пропускна спроможність імміграційної служби міжнародного лондонського аеропорту Гітроу. Уряд запевняє, що впорається з напливом пасажирів, а для спортсменів готує тимчасовий термінал. Однак найбільше, експерта з питань безпеки Девіда Рубенса хвилюють питання безпеки у багатомільйонному місті:

«Дуже важко балансувати між відкритими і привітними іграми та суворими заходами безпеки. У нас ситуація відрізняється від Ванкувера і тим більше від Пекіна. Люди, відповідальні за безпеку, не спатимуть ночами, вагаючись чи знайшли вони цей баланс».

На прогалини у системі безпеки вказала група ентузіастів-романтиків, яка зняла відео з верхівки вежі Шард, що після закінчення будівництва буде найбільшим хмарочосом Європи. Члени групи безперешкодно забрались на будівлю аби насолодитися краєвидами Лондона. Експерти покладають вину на службу безпеки власників хмарочосу. На складність охопити усі можливі негаразди у системі безпеки вказав вчинок Трентона Олдфілда, який нещодавно в одиночку зупинив змагання веслувальників університетів Оксфорда та Кембриджа. Як пояснив сам Трентон, стрибнувши у воду перед одним з човнів, він висловив свій протест проти елітного суспільства. Вірогідність подібних інцидентів під час Олімпіади найбільше непокоїть експертів.

«По-перше, надзвичайно складно запобігти чомусь подібному під час змагання веслувальників. По-друге, ми маємо прецеденти так званих плакатних протестів, коли маленькі групи, такі як «Фронт визволення тварин», «Грінпіс», і особливо «Батьки за справедливість» отримують колосальну міжнародну увагу провівши недорогі, прості акції протесту», – каже Рубенс.

Уряд Великобританії обіцяє надати 13,5 тисяч військових для охорони ігор. Загалом за безпеку Олімпіади відповідатиме майже 24 тисячі людей. Бюджет заходів безпеки зріс вдвічі, до майже 900 мільйонів доларів.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG