Спеціальні потреби

Організація «Кабум» уже 15 років дбає про дозвілля дітей у США


Перед будь-яким подружжям, яке має дітей, постає питання чим, як і де розважати сповнених енергії малюків. Особливо важко знайти безпечне місце у великих містах. Відсутність спортивно-ігрових майданчиків не рідко призводить до нещасних випадків або злочинності серед підлітків, яким нема чим зайнятися.

У США уже 15 років вирішити цю проблему допомагає громадська організація «Кабум». На сьогодні її працівники та численна армія волонтерів, за допомогою спонсорів, побудували дві тисячі майданчиків у Сполучених Штатах. На будівництві двохтисячного, ювілейного, у Вашингтоні, побувала Перша леді Мішель Обама.

Колись занедбане шкільне подвір’я за шість годин перетворилось у спортивно-ігровий майданчик. О 5:30 ранку тут почали з’являтися люди у фіолетових футболках. Це волонтери та співробітники організації «Кабум», які прийшли допомогти монтувати обладнання.

«Це допомагає створити здорове середовище для дітей. У мене діти від 4 до 20 років. Я хочу, щоб молодша донька могла гратися тут. Приємно бачити, як діти посміхаються», – розповідає волонтер Вейн Мейз.

Навіть спекотне сонце не стало на заваді. Всі старанно працювали молотками, замішували цемент і переносили устаткування. О 8:30 робота вже кипіла сповна – сильніші готували ґрунт, а креативні – займалися декором.

«Такий проект нагадує нам, що найголовніше – це діти, і що гратися – дуже важливо для їх розвитку. Тому так важливо, щоб громада об’єднувала зусилля для підтримки дітей», – ділиться своїми міркуваннями інший волонтер Ґреґ Сютер.

Кабумівці не хочуть змирятися з тим, що сучасні діти все менше часу присвячують активним іграм. Виникає ігровий дефіцит, тому що дітям банально немає де гратися, переконані в «Кабумі». Як наслідок – фізичні, емоційні та навіть соціальні травми – зазначає директор проекту Кері Еліс:

«Ми також робимо так звані карти, на яких відмічаємо, в яких районах є, а де не вистачає спортивно-ігрових майданчиків, щоб бачити де зростає ігровий дефіцит».

Зробити і в своєму районі спортивно-ігровий майданчик простіше простого, - переконують в «Кабумі». Будь-хто може зареєструвати на Інтернет-сайті організації власний проект, там же знайти інформацію про гранти на оснащення, юридичні поради та прочитати про досвід інших. А далі – це справа шістьох годин.

«Що робить наш проект особливим – це те, що діти самі долучаються до процесу будівництва, вони створюють свій майданчик. А потім вони будуть показувати пальцем і говорити, що це я зробив», – додає Кері Еліс.

Звернути увагу на дефіцит спортивно-ігрових майданчиків засновника «Кабуму» змусив нещасний випадок. 15 років тому Дарел Гамонд прочитав статтю про те, як двоє дітей померли від задухи, коли гралися у старій машині. Якби вони мали свій майданчик, то не полізли б в автомашину, вирішив Гамонд:

«У Сполучених Штатах діти все рідше граються, їм все складніше знаходити ігрові майданчики та просто безпечні для гри місця. Те, що ми робимо по всій країні – ми допомагаємо дітям насолоджуватися грою та заохочуємо креативність».

Гральний майданчик у дворі однієї із столичних шкіл – ювілейний для організації «Кабум». Він – двохтисячний. Цього разу серед волонтерів були представники Білого дому, члени Конгресу та навіть перша леді Мішель Обама.

«Я хочу подякувати громаді, яка дозволила нам прийти сюди, людям, які дбають про цю школу. Заохочуйте дітей приходити сюди гратися. А зараз я припиню балакати і буду щось робити, я буду замішувати цемент. Давно хотіла спробувати це робити», – зазначила перша леді.

Спонсорами цього майданчика виступили кілька великих продуктових корпорації, медіа фундація та авіакомпанія. У «Кабумі» називають це прикладом, коли гра об’єднує людей – сотні волонтерів, які цього разу допомагали, а також мільйон людей, які робили внесок – часом та виснажливою роботою, щоб діти мали безпечне місце для гри.

Відео - найголовніше

США: Дайджест головних подій тижня. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:12 0:00
XS
SM
MD
LG