Спеціальні потреби

Афганські жінки вчаться боксувати


Ці жінки виходять за межі культурних стереотипів, притаманних жінкам в Афганістані. Вони носять боксерські рукавиці і є членами жіночої національної боксерської команди, яка була створена у 2007-му Олімпійською комісією Афганістану. 19-річна Шабнам Рагімі є членом жіночої боксерської команди Афганістану, в якій тренується від часу її створення. Як сама зізнається, цей спорт її дуже захоплює.

Шабнам виростала у період, коли навколо йшла війна, повсюди було насильство. Тож приходячи у спортивний зал вона, будучи жінкою, вчиться захищатися. Власне це і є причиною, чому вона почала вчитися боксувати. Вона, як також інші члени команди, спільними зусиллями борються зі стереотипами в Афганістані. Ці дівчата кажуть, що бокс дає їм упевненість, якою вони хочуть поділитися з наступними поколіннями жінок.

«Я хочу стати хорошим тренером і вчити інших дівчат боксувати. Я заохочуватиму їх до занять боксом», – говорить Шабнам Рагімі.

Дівчата приходять на заняття щотижня. Бокс – це їх спорт, їх пристрасть, їх особиста боротьба з утисками, що тривали роками. Втім, вони почуваються вільними лише в стінах цього залу, де їхнє право тренуватися охороняється державою. А от за його межами вони усе ще зіштовхуються з реаліями утискання їх прав і бояться помсти з боку Талібану. Тренер команди Могамед Сабер Шаріфі говорить, що усі афганці, які намагаються покінчити з десятиліттями війни, піддаються ризику:

«В Афганістані чимало внутрішніх проблем, як наприклад безпека чи економічна скрута. Але це великий крок як для всіх нас, так і для цілого світу».

Організатори команди сподіваються, що жіноча збірна Афганістану візьме участь в Олімпійських іграх 2012-го року у Лондоні. Втім, для цих боксерів боротьба – це не лише змагання. Це також і нове бачення розвитку Афганістану.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Відео - найголовніше

Підсумки візиту держсекретаря Блінкена до Києва. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:04:47 0:00
XS
SM
MD
LG