Спеціальні потреби

Янукович назвав корисною паузу у відносинах України з ЄС


Віктор Янукович знову заговорив про паузу у відносинах України з Євросоюзом. Саме таке визначення знайшов президент для нинішнього небувалого загострення стосунків. Як вважає глава держави, «пауза» принесе сторонам обопільну користь.

Заява пролунала під час зустрічі з президентом Молдови Ніколає Тімофті в Києві у п’ятницю. Як нагадав Янукович, Україна підготувала усі документи на підписання договору про асоціацію та про зону вільної торгівлі з ЄС. Однак європейці ратифікацію призупинили.

«Зараз, я б сказав так, ЄС запропонував паузу. І я так розумію, що вона піде на користь і Україні, і Європейському Союзу», – сказав Янукович.

Як він додав, Україна і ЄС розв'яжуть проблеми, що існують у двосторонніх відносинах, у правовій площині. «Політизація цього питання, вона, звичайно, носить тимчасовий характер», – наголосив президент.

Своєю чергою, однопартійці Януковича висловлюються різкіше. Інтеграцією України в східному напрямку пригрозив європейцям народний депутат від Партії регіонів Володимир Зубанов. Заклики лідерів держав – членів ЄС до бойкоту української влади через справу Тимошенко він назвав «самовпевненими» та застеріг: від цього програє сама Європа.

«Останні заяви європейських політиків змушують Україну уважніше поставитися до пропозиції співпраці з Росією», – заявив Зубанов. «Можливо, нам варто повернутися до розгляду інтеграційних проектів на пострадянському просторі», – додав «регіонал», слова якого цитує прес-служба партії.

Нагоду продемонструвати Європі активність на східному напрямку влада матиме вже за кілька днів. Президент Росії Володимир Путін запросив свого українського колегу Віктора Януковича на неформальний саміт СНД. Саміт відбудеться в Москві 15 травня, і Янукович, якого не запросили на недавню інавгурацію Путіна, нарешті зможе поспілкуватися з новообраним російським лідером. Як повідомила у п'ятницю прес-служба президента України, запросини він прийняв і на саміт СНД поїде.

А тим часом Україну у п'ятницю відвідала президент Литви. Літак Далі Грібаускайте приземлився у Харкові. І після короткої зупинки в облдержадміністрації президентський кортеж рушив до харківської лікарні Укрзалізниці, де зараз лікують Юлію Тимошенко. Грибаускайте, яка раніше погоджувалася приїхати на європейський саміт в Україну лише в обмін на побачення з ув'язненою Тимошенко, після скасування саміту вирішила приїхати все одно.

Як заявила Грібаускайте у Харкові, європейська перспектива України залежатиме від того, як вирішиться справа екс-прем'єра та інших лідерів опозиції. «Тільки від української влади залежить, яким буде шлях країни – зближення з Європою або самоізоляція», – заявила литовський лідер.

Дозвіл зустрітися з головною бранкою України отримали також від ГПУ посол США в Україні Джон Теффт та представник Держдепартаменту Сполучених Штатів Томас Мелія, а також співдоповідачі ПАРЄ з питань України Майліс Репс і Меріетт Пурбе-Лундін. Візит делегації США до Харкова відбудеться 14 травня, європейців – 16 травня.

Світова спільнота продовжує тиснути на українську владу, виступаючи на захист ув’язнених лідерів опозиції. Злива заяв західних політиків з вимогою звільнення опозиціонерів не вщухає. У четвер 10 травня канцлер Німеччини Ангела Меркель зробила заяву, яку аналітики називають найбільш гострою за весь час нинішньої кризи у стосунках України з ЄС. «Люди в Україні і Білорусі усе ще страждають від диктатури і репресій», – сказала Меркель, виступаючи в німецькому парламенті.

Однак у цій одностайній демонстрації обурення українська влада побачила не більше, ніж «корисну паузу». Юлії Тимошенко продовжують «шити» нову справу – цього разу про замовлення вбивства донецького бізнесмена Євгена Щербаня. Генпрокуратура готується пред’явити звинувачення уже за два тижні, – повідомив через ЗМІ перший заступник генпрокурора Ренат Кузьмін. Соратники Тимошенко називають звинувачення «маразмом». А посол США в Україні Джон Теффт заперечив наявність у американського правосуддя (на дані якого посилається ГПУ) будь-яких свідчень про причетність Тимошенко.

«Ми не бачили якихось свідчень, які б пов'язували пані Тимошенко з вбивством Євгена Щербаня», – сказав Теффт у п'ятницю в інтерв'ю «Українській правді».

Нагадаємо: вперше про можливість «поставити євроінтеграцію на паузу» президент Янукович висловився наприкінці минулого року. Тоді грудневий саміт Україна-ЄС, на якому мала бути підписана угода про асоціацію, провалився через справу Тимошенко. Відтоді пауза в стосунках України з Євросоюзом триває і досі.

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG