Спеціальні потреби

Україна може отримати 1,4 млрд дол від МВФ "практично негайно"


МВФ готовий "практично негайно" надати Україні допомогу обсягом близько 1,4 млрд дол, а також розпочинає роботу над новою більш масштабною програмою підтримки України. Про це заявив речник МВФ Джеррі Райс під час брифінгу для преси в четвер.

Перший пакет допомоги буде виділено в рамках ініціативи "подолання продовольчого шоку", яку започаткував МВФ, щоб допомогти країнам, що постраждали від війни Росії проти України. Цей механізм має затвердити правління МВФ.

Про цю допомогу говорив у вівторок президент України Володимир Зеленський з диркеторкою розпорядницею Фонду Крісталіною Георгієвою, каже Райс.

"Я можу підтвердити, що вони говорили про можливе застосування цього нового механізму "подолання продовольчого шоку", який вступає в дію, звичайно за умови схавлення правлінням, - вказав Райс. - Якими можуть бути строки? Ми хочемо, щоб це відбулось якомога швидше, і це залежить від схвалення правлінням".

Вони також обговорили можливий обсяг і, як сказала Крісталіна, він буде співставний з попереднім - тобто 1,4 млрд доларів - це вона і мала на увазі. Це може бути надано практично негайно, в дуже короткостроковій перспективі. Знову ж таки, за умови схвалення Правлінням нового інструменту".

МВФ, нагадав Райс, після початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, надав Україні через механізм надзвичайного фінансування - 1,4 млрд доларів.

Фонд працює над новим пакетом більш довгострокової підтримки України. Райс не назвав обсяг цього пакету, але прем'єр-міністр України Денис Шмигаль заявив під час брифінгу в четвер, що Україна сподівається отримати біля 12 мільярдів доларів від МВФ наступного року.

Райс відтвердив, що МВФ надішле місію робочого рівня, щоб працюваті над програмою з українськими партнерами у наступні тижні. Ймовірно, перемовини відбуватимуться у Відні, додав речник. "Тобто поза инструментом "подолання продовольчого шоку" йдеться про велику програму, але "ми лише починаємо будувати" шлях до неї, додав посадовець МВФ.

Дивіться також: Хто відбудує Україну і як контролювати мільярдні видатки? – інтерв'ю з Брюсом Стоксом, Німецький фонд Маршалла, США

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG