Спеціальні потреби

Посли G7 вітають Україну з робочою угодою з МВФ. Позичити більше грошей на світових ринках радять деякі економісти


МВФ на робочому рівні схвалив нову угоду для України обсягом 5 мільярдів доларів.

Посли країни Великої сімки привітали Україну з досягненням домовленості, висловивши надію, що програма «зміцнить макроекономічну стабільністіь України та допоможе їй впоратися з кризою COVID-19».

Кредит має допомогти Україні подолати економічну кризу, спричинену пандемією коронавірусу, вважають в МВФ.

Нова програма «допоможе владі подолати економічний «шок від COVID-19 зберегти теперішні досягнення та просуватись на шляху важливих структурних реформ зі зменшення основних вразливих факторів ... Це забезпечить готовність України повернутись до зростання та більш широких реформ після завершення кризи», - йдеться в повідомленні представниці МВФ в Україні Іванна Владкової Голлар.

Для остаточного затвердження програми необхідне засідання Правління фонду, проведення якого очікується протягом наступних тижнів.

Україна може скористатись з позитивних новин і провести запозичення на зовнішніх ринках, вважає британський економіст Тімоті Еш. «Я б здивувався, якщо б Міністерство фінансів не використало покращення в умовах кредитування, щоб вийти на світові ринки після цієї новини», - цитує FT записку Еша для інвесторів. Він навів приклад успішних позик, зроблених Єгиптом та Бахрейном протягом останніх тижнів.

Зним погоджується і економіст американського аналітичного центру Атлентична Рада Андерс Аслунд.

Він закликає український Мінфін скористатись нагодою і після схвалення позики правлінням МВФ «провести істотний випуск єврооблігацій якомога швидше. Фінансування необхідне а ставки прийнятні», - зауважує він.

Дивіться також: «Подолано останню перепону на шляху до програми МВФ». Верховна Рада проголосувала за «банківський закон». Відео

  • 16x9 Image

    Оксана Бедратенко

    Вебредакторка, журналістка, економічна оглядачка Української служби Голосу Америки. Висвітлюю теми міжнародних санкцій, економіки воєнного часу, світові тенденції на ринках нафти та газу, новини фінансової сфери. Пояснюю просто складні теми міжнародних відносин, економіки США, України та світу, як в розлогих статтях, так і в коротких графічних відео.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG