Спеціальні потреби

Американські мусульмани збільшують свій вплив на політичні процеси у США


Члени Палати представників Кіт Елісон з Міннесоти та Андре Карсон з Індіани – єдині мусульмани в американському Конгресі. Члени американської мусульманської громади пожвавили свої зусилля напередодні виборів аби збільшити своє представництво у законодавчій владі США.

У передмісті Чикаго містечку Бріджпорт мешкає численна мусульманська громада. Маріам аль-Зубі ходить від дверей до дверей, закликаючи мешканців прийти на вибори. Вона – співробітниця Демократичного проекту «Нові американці»:

«Проект називається «Нові американці», оскільки ці виборці-іммігранти – нові американці. Деякі з них отримали громадянство через натуралізацію, інші тут народилися, але вони – нові американці для своїх родин».

Аль-Зубі каже, що її організація не підтримує ту чи іншу партію, а закликає виборців бути політично активними:

«Існує чимало питань, які турбують ісламську громаду. Наприклад, ісламофобія, релігійна толерантність. Отже ми намагаємося пояснити нашим обранцям, чому ми голосуємо».

Її напарниця, яка погодилася надати лише ім’я – Алаа – пояснює, чому бере участь у цій роботі:

«Із громадянством приходить відповідальність. Я відчуваю, що дуже важливо пояснити це мусульманській громаді, аби вони прийшли на вибори».

Поруч у місті Саміт місцеві мусульманські активісти пішли на крок далі. Директор проекту «Мобілізуйся» Ріма Ахмад пояснює:

«Ми розповсюджуємо листівки, де вказуємо на кандидатів, які або прямо попросили про підтримку мусульманської громади, або підтримали про-мусульманскі програми, коли вони обіймали посади».

Окрім підтримки існуючих кандидатів учасники проекту «Мобілізуйся» працюють над тим, аби більше мусульман висувалися до органів влади:

«Це наступний логічний крок у задоволенні наших політичних інтересів. Наш проект про розвиток потенціалу, про те, аби люди, які хочуть та можуть балотуватися на виборчі посади, знали як це зробити та отримали підтримку, яка їм необхідна».

Джеральд Анкерсон працює в Раді американсько-ісламських відносин у Чикаго. Він каже, що з кожними виборами до виборчих дільниць приходить все більше і більше мусульман:

«Так чи інакше ми тут живемо. І те, чи ми вирішимо йти голосувати, чи ні впливає на наше життя».

Приблизно півмільйона мусульман живе у Чикаго та його околицях. На місцевих виборах, що відбудуться у 2011-му році, балотується лише один з них, Ахмед Хан, який висувається до чиказької районної ради.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG