Спеціальні потреби

Леонід Кожара: Країни, які дивляться лише в один бік, програють на ринку


Леонід Кожара: Країни, які дивляться лише в один бік, програють на ринку
Леонід Кожара: Країни, які дивляться лише в один бік, програють на ринку

У п'ятницю 6-го травня, гість «Голосу Америки» народний депутат від Партії регіонів Леонід Кожара, заступник голови Комітету Верховної Ради з міжнародних відносин відповів на деякі питання відвідувачів Facebook сторінки Української служби.

У США делегація ПР – до якої входять Леонід Кожара, Олена Бондаренко, Віталій Калюжний, Максим Луцький та Олексій Плотніков – прибула для роз'яснення політики української влади. Народний депутат встиг відповісти на деякі запитання.

Сергій Теліженко: Пане Леоніде, назвіть будь ласка ще яку-небудь країну, крім України, якою б керував колишній зек…

Леонід Кожара
Леонід Кожара
Л.К.: Загальновідомий факт, що судимості Віктора Януковича погашені. Отже, з юридичної точки зору Віктор Янукович не має сьогодні судимостей. Те, що стосується світового досвіду, то були зафіксовані випадки неправомірної поведінки багатьох майбутніх лідерів держав. Можна згадати проблеми з поліцією президента США Джорджа Буша-молодшого у молодому віці. Є випадки, коли чинні голови держав і урядів перебувають під слідством. Зокрема, можна навести приклад прем’єр-міністра Італії Берлусконі, якого звинувачують у скоєнні злочинів.

Але хотів би відзначити, що люди, які скоювали правопорушення і досягли значного кар’єрного росту в наступні роки, заслуговують на увагу, оскільки змогли зробити певні висновки із неправомірної поведінки, скорегувати своє ставлення до життя, і досягти значного особистого прогресу.

Oksana Ksuhsa.: Хто б і що б зараз не говорив – а жити простим українцям стало важче (за останній рік). Влада не боїться, що народ повстане? І не так толерантно, як під час Помаранчевої революції!

Л.К.: Я погоджуюсь з тим, що 2010-ий рік не приніс матеріального зростання у сім’ї українців. Буду відвертим, незважаючи на те, що нинішня влада говорить про певний успіх реформ, такі реформи все одно не є популярними. Зміни податкового законодавства, обговорення пенсійної реформи не підвищують популярності нинішньої влади. Але ці непопулярні реформи мають на меті змінити фундаментальні принципи державного і суспільного життя, які дісталися нам ще з радянських часів і які не працюють на підвищення добробуту людей. Тому наше суспільство має пережити нелегкі часи, аби пізніше відчути позитивні наслідки від пережитих реформ.

Ще один важливий фактор, який негативно позначився на нашому добробуті – необхідність величезних виплат по зовнішніх боргах України, зроблених переважно попередніми урядами. Зокрема, на цей рік випадає пік погашень боргів у розмірі 12 мільярдів доларів США. Україна ще ніколи за всю свою історію не сплачувала таких величезних сум. У наступному році ми вже будемо виплачувати вдвічі менше – близько 6 мільярдів. Враховуючи досягнуте зростання економіки України, зменшення обсягів закордонних фінансових забовязань, можна передбачити, що в наступному році звільнені кошти буде спрямовано на соціальні програми та розвиток соціальної сфери, і це відчує кожен українець.

Andrey Nedzelnitsky: Який вектор зараз сповідує влада – західний, чи східний? В’їзд у які країни в перспективі може стати безвізовим?

Л.К.: У щорічному посланні до Верховної Ради України президент Віктор Янукович наголосив, що стратегічним курсом України є європейська інтеграція. Протягом ближчого часу ми очікуємо завершення переговорів щодо зони вільної торгівлі з Європейським Союзом та укладення угоди про асоціацію з ЄС. Разом з тим ми не збираємося послаблювати наше співробітництво на сході, зокрема з Росією та країнами Митного союзу.

Лише один факт – за минулий рік двостороння торгівля Росії та України зросла більш ніж у два з половиною рази. З 15 мільярдів доларів у 2009-му році до більш ніж 40 мільярдів доларів у 2010-му році. Крім того керівництво держави працює над відновленням і зміцненням стосунків України з регіонами, де є наші традиційні ринки. Зокрема відбулися надзвичайно успішні візити президента України і глави уряду до Китаю, інших регіонів Центральної та Південно-східної Азії. Сьогодні ми говоримо про відновлення економічної співпраці у Латинській Америці, зокрема відновлюються програми з Бразилією щодо запуску українських ракетних носіїв з екваторіального берега цієї країни.

Отже, підсумовуючи, хотів би відзначити, що країни, які дивляться лише в один бік, програють конкурентну боротьбу за ринки, а отже і втрачають можливості щодо власного розвитку.

Svyatoslav Pavlyuk.: Чому скорочується кількість службовців, які займаються питаннями ЄС та НАТО – у Бюро координації європейської та євроатлантичної інтеграції? На початку 2010-го року працювало 68 осіб, а зараз – 13...

Л.К.: Хотів би звернути увагу, що адміністративна реформа є важливою складовою загального процесу реформ, що відбуваються сьогодні в Україні. Адміністративна реформа передбачає скорочення державного апарату. Відбулося скорочення апарату Кабінету Міністрів, усіх міністерств та відомств, і це не стосується лише конкретних напрямів і функцій виконавчої влади.

Сергій Бадік: Шановний добродію депутате, чи посприяє депутатська більшість у Верховній Раді, аби громадяни мали змогу слухати три державні радіоканали на ультракоротких хвилях, чи у ФМ діапазоні? І чи виділить вона гроші аби придбати та встановити для цього сучасні радіопередавачі в усіх областях України?

Л.К.: Я, як депутат Верховної Ради також хотів би слухати сесії у ФМ діапазоні, але на сьогодні вирішення цього питання унеможливлюється необхідністю заощадження парламентського бюджету. Те, що стосується моєї сфери відповідальності – міжнародні, міжпарламентські звязки Верховної Ради, ми значно скоротили бюджет на закордонні відрядження, зокрема фінансуються лише закордонні візити голови Верховної Ради, а також найважливіші парламентські делегації України. Такі як делегації України до Комітету парламентського співробітництва з ЄС, до Ради Європи, до Міжпарламентської асамблеї СНД і кілька інших.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG