Спеціальні потреби

Косово: Росія має програти в Україні, аби війна не поширилась на Європу


Міністерка закордонних справ та віцепрем’єрка Косова Доніка Ґервалла-Шварц
Міністерка закордонних справ та віцепрем’єрка Косова Доніка Ґервалла-Шварц

Косово підтримує Україну попри те, що Київ досі не визнав його незалежності, заявила міністерка закордонних справ та віцепрем’єрка Косова Доніка Ґервалла-Шварц.

В інтерв’ю виданню Associated Press, опублікованому 8 травня, дипломатка наголосила, що Росія має програти військову операцію в Україні, щоб війна не поширилась далі в Європі.

“Ми знаємо, що існує єдине рішення не тільки для України, а й для Європи. Програти цю війну може лише Росія, а виграти цю війну має Україна. Інакше Європі слід готуватися до інших конфліктів на нашому континенті”, - зазначила віцепрем’єрка Косова.

Косово проголосило незалежність у 2008 році від Сербії, яку вважають союзником Росії. У 90-х роках мешканці Косова пережили воєнні злочини та звірства з боку сербських сил безпеки, тому глава МЗС Косова наголосила, що її країні добре відомий досвід війни українського народу.

“Україна не визнала Республіку Косово як державу, але ми справді віримо і точно знаємо, через що проходить Україна”, — сказала дипломатка.

“Хоча Косово є маленькою державою з дуже скромними можливостями для надання допомоги, ми намагалися бути дуже корисними Україні та демонструвати нашу беззастережну підтримку та співчуття народу та державі Україна”, — сказала Ґервалла-Шварц.

Косовська дипломатка також заявила, що сербський уряд має визначитися з партнерами та супротивниками.

Тиждень тому сербські законодавці проголосували за новий уряд, який відновив на посаді двох проросійських посадовців, що перебувають під санкціями США, що відображає тісні зв’язки Сербії з Москвою, попри проголошену заявку цієї балканської країни на вступ до ЄС.

“Ти не можеш бути одночасно державою-кандидатом на вступ до Європейського Союзу і бути проксі Росії в ці часи, коли Росія оголосила війну не лише Україні, а й Заходу як такому”, – сказала Доніка Ґервалла-Шварц.

8 травня під час візиту до Сербії президента Китаю Сі Цзіньпіна, Белград зобов'язався поглибити зв'язки з Пекіном.

“Шанування і любов, які він зустріне в нашій Сербії, він більше ніде не знайде”, - заявив про Сі Цзіньпіна президент Сербії Александр Вучич.

Сербія “все більше і більше ототожнює себе з супротивниками європейських західних демократій”, відреагувала міністерка закордонних справ Косова.

За даними AP, напередодні російський канал Telegram закликав атакувати вебсайти косовського уряду після того, як міністр оборони Косова оголосив про нову військову допомогу Україні на конференції Defence24 у Варшаві 7 травня.

Сполучені Штати та понад 100 країн-членів ООН визнають Косово незалежною суверенною державою. Сербія не визнає незалежність сусідснього Косова.

Дивіться також:

XS
SM
MD
LG