Спеціальні потреби

В Японії відзначають річницю трагедії


У неділю в Японії відзначили річницю землетрусу та цунамі, у результаті яких загинули та пропали безвісти близько двадцяти тисяч людей. Хвилиною мовчання о 2.46 – саме в тої момент, коли рік тому потужний землетрус сколихнув країну та спричинив нищівне цунамі, – була вшанована пам'ять загиблих. Поминальні церемонії пройшли у багатьох містах Японії.

«Дуже важливо не забути цю трагедію. Передати пам'ять про неї нашим нащадкам, аби готовність до природних лих зростала, і ми могли будувати більш безпечну країну», - сказав під час церемонії імператор країни Акіхіто.

Природне лихо зруйнувало десятки прибережних міст та сіл та стало причиною вибухів на трьох реакторах на АЕС Фукусіма. Рівень радіації навколо атомної електростанції все ще залишається високим, а процес реконструкції у багатьох місцевостях навіть ще і не почався. Уродженець Сінгапура Бенджамін Ло втратив під час трагедії тещу та будинок.

«Церемонії вшанування пам’яті показують, що трагедія не забута. 11 березня все ще у пам’яті кожного. І не лише в Японії, але, я думаю, в більшості світу», - сказав він.

На більшості території, постраждалої від цунамі, усе ще продовжують розчищати завали. За оцінкою влади, потрібно вивезти та утилізувати понад два мільйони тон уламків. На місці, де колись були торговельні та житлові райони, зяє порожнеча.

Відновлювальні роботи на евакуйованій території навколо пошкодженої атомної станції Фукусіма практично не починалися. Колись заможні міста перетворилися на міста-привиди. Це – місто Футаба, у серці зони евакуації. У будинках, зруйнованих стихією, – домашні тварини, залишені позаду. Об’єднаний клуб кінологів Японії врятував понад сімсот котів та собак. Але оцінюється, що близько двох десятків тварин продовжують помирати від голоду щодня.

Не всі мешканці підкорилися наказу влади залишити свої домівки. Фермер Масамі Йошізава повернувся до свого будинку – менш ніж за кілометр від АЕС Фукусіма. Вибух її реакторів він спостерігав із власного вікна. Фермер продовжує доглядати за своїми коровами, які уряд наказав усипити, адже їхнє м'ясо отруєне цезієм.

Урядовці кажуть, що очисні роботи навколо АЕС Фукусіма займуть близько тридцяти років. Цей регіон залишатиметься зоною відчуження принаймні на кілька десятків років.

Додаткове занепокоєння викликають афтершоки, які все ще продовжуються у постраждалому регіоні. До того ж багато сейсмологів прогнозують новий землетрус потужністю у сім балів на південь від Токіо. І цей землетрус також може спричинити потужне цунамі та чисельні людські жертви.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG