Спеціальні потреби

Іран каже, що тепер, можливо, є відповідні умови для досягнення ядерної угоди


Іран заявив, що тепер, можливо, існують відповідні умови для досягнення угоди між Тегераном і Заходом у справі іранської ядерної програми.

Представник Міністерства закордонних справ Ірану зробив таку заяву для державник ЗМІ в суботу, перед візитом до Тегерана президента Бразилії Луїса Інасіу Лула да Сільва.

Президент да Сільва висловлює надію, що йому вдасться переконати іранських офіційних осіб погодитись на обмін ядерним паливом, щоб таким чином уникнути четвертого раунду санкцій з боку Ради Безпеки ООН.

Ця пропозиція – яку Тегеран уже раз відкинув – передбачає, що Іран надсилав би за кордон незбагачений уран для переробки на збагачений уран для пізнішого використання у ядерному реакторі для медичних цілей.

Високопоставлені особи зі Сполучених Штатів і Росії заявили, що зусилля Бразилії є «останнім шансом» Ірану уникнути нових санкцій.

Після зустрічі з бразильським президентом у п’ятницю російський керівник Дмитро Медведєв заявив, що ці дипломатичні зусилля мають лише 30% шансів на успіх.

Сполучені Штати та інші західні країни звинувачують Іран у тому, що він використовує свою ядерну програму для виготовлення ядерної зброї. Однак Іран заперечує це звинувачення.

Як і Бразилія, Туреччина також намагається допомогти Іранові уникнути санкцій. Обидві країни є непостійними членами Ради Безпеки ООН.

Візит бразильського лідера збігається в часі з відкриттям у Тегерані нарад міністрів закордонних справ 15 не приєднаних країн, що розвиваються.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG