Спеціальні потреби

"Стільки, скільки потрібно – беззмістовні порожні слова", – Джон Гербст закликає владу США озвучити "правду" про війну в Україні


John Herbst, senior director of the Atlantic Council’s Eurasia Center, former US Ambassador to Ukraine
John Herbst, senior director of the Atlantic Council’s Eurasia Center, former US Ambassador to Ukraine

Колишній посол США в Україні, аналітик Атлантичної ради Джон Гербст заявив у вівторок, 26 вересня, що американці недостатньо поінформовані про те, що саме означає для США війна в Україні та чому підтримка ЗСУ відповідає національним інтересам Сполучених Штатів.

Про це дипломат говорив під час дискусії “Перемога України: блимає жовтий сигнал?”, організованої Фундацією США-Україна.

“Єдине, чого вкрай потребує Україна, і що ми продовжуємо відмовлятися надати — це чітке проголошення наших стратегічних цілей, – сказав Гербст. – Я маю на увазі, що це безглузде порожнє “стільки, скільки потрібно” не означає абсолютно нічого”.

Від цього, каже дипломат, залежать і дискусії довкола виділення фінансування на озброєння української армії: якби мешканці США чітко знали мету своєї країни у цій ситуації, то не було б жодних проблем і затримок довкола виділення коштів і зброї Україні, вважає Гербст.

На його думку, президентові США варто сісти перед камерою, “як це робив [президент США Рональд] Рейган”, та сказати: “Дорогі американці, дозвольте мені сказати вам, чому це важливо… Ми хочемо, щоб Україна перемогла, це в наших інтересах, щоб Україна повернулася до своїх кордонів 1991 року”.

Адміністрація президента США повинна пояснити американському народу чітко, які життєво важливі американські інтереси поставлені на карту в цій війні Москви в Україні.
Джон Гербст

Адміністрація президента США повинна, каже Гербст, "пояснити американському народу чітко, які життєво важливі американські інтереси поставлені на карту в цій війні Москви в Україні".

Серед аргументів на користь національного інтересу США у підтримці України Гербст називає інвестицію в ослаблення російської армії, до того ж без втрати життів американських військових, а також сигнал для Китаю, який спостерігає за ходом війни та рівнем міжнародної підтримки України.

Гербст також наголосив, що політика Путіна спрямована на зміну форми міжнародного порядку у світі, а для цього йому “потрібно підірвати НАТО”. Намагання досягнути цих цілей “може коштуватимуть американських грошей і життів”. Натомість "набагато дешевшим" для Сполучених Штатів є виділення допомоги Україні на рівні 3-3,5% власного оборонного бюджету, що вже допомогло українському війську знищити третину війської потужності Росії, а це відповідає інтересам США, американській безпеці і стабільності.

При цьому Гербст відзначив: “Наш президент зробив феноменальну роботу. Понад 50 націй об’єдналися [у підтримці України проти агресії Кремля]”. “Це не триватиме вічно, якщо президент не стане і скаже: “Ось чому ми це робимо”, – застеріг дипломат.

Гербст, як повідомляв Голос Америки, раніше також пояснював у американських ЗМІ, що зокрема 40 млрд доларів додаткових видатків, які президент США Джо Байден просить у Конгресу, є “дуже розумною інвестицією в американську безпеку та добробут”.

“Якщо ви вірите, що стабільність у Європі життєво важлива не лише для американської безпеки, але й для американського процвітання, то 40 млрд доларів на рік - 4% нашого оборонного бюджету - це невелика ціна, щоб гарантувати, що Європа залишиться сильною, вільною та стабільною”, - сказав Гербст.

Експосол наголосив, що Росія проводить політику, спрямовану на завдання серйозної шкоди американським інтересам.

“Якщо Москва досягне успіху у цій війні в Україні, нам доведеться побоюватися, що Москва поширить свій контроль на країни Балтії, союзників. Тому розумно було б захистити життєво важливі американські інтереси, а оскільки стабільність і безпека Європи є життєво важливими інтересами Америки, - то дати Україні засоби для перемоги над росіянами в Україні”, – зазначив Гербст.

Дипломат наголосив: “Наше процвітання пов’язане з європейським процвітанням, яке залежить від стабільності та безпеки в Європі”.

Щодо підтримки України американцями, то учасники дискусії обговорили результати опитувань громадської думки, які засвідчують розподіл думок поміж повною підтримкою українців та певною "втомою" від теми війни. Однак Пітер Раф, науковець Інституту Гудзона наголосив на високому рівні двопартійної підтримки України серед законодавців США. За його словами, наприклад, представникам двох різних партій важко дійти згоди щодо податкової чи імміграційної політики, натомість більшість політиків "готова підтримувати Україну і в майбутньому".

  • 16x9 Image

    Ганна Твердохліб

    Знімаю соцмережеві відео для Голосу Америки про українців у США та Європі, пишу новини, найбільше люблю розповідати історії людей, які живуть цікаве і насичене життя, а також людські історії війни і особливо – збирати зворушливі розповіді української діаспори, а також висвітлювати досягнення, за які Україну шанують у світі. 

Форум

XS
SM
MD
LG