Спеціальні потреби

У США прокуратура подала позов проти Facebook


Раніше видання The New York Times повідомило, що Facebook надавав Microsoft, Amazon та Netflix доступ до персональних даних та навіть листування користувачів

Генеральний прокурор столиці США міста Вашингтон, округ Колумбія подав судовий позов проти компанії Facebook. Про це повідомляє видання The Hill. Позов стосується надання доступу до даних користувачів Facebook компанії Cambridge Analytica. Отримані компанією дані буцімто могли бути використані для впливу на результат виборів президента у США в 2016-му році, втручання у їх перебіг.

"Facebook не захистив приватність своїх користувачів та надурив їх щодо того, хто мав доступ до їхніх даних та як ці дані використовувались, - йдеться у поданні генпрокурора Вашингтона Карла Расіна (Karl Racine), - Facebook піддав ризику маніпуляцій дані користувачів, дозволивиши таким компаніям, як Cambridge Analytica та іншим, доступ до особистих даних без згоди користувачів".

"Даний позов має за ціль примусити Facebook виконувати власні обіцянки щодо захисту приватності користувачів", - наводить слова прокурора видання The Hill.

На початку 2018-го року ЗМІ повідомили, що компанія аналізу даних Cambridge Analytica зібрала приватну інформацію від більш ніж 50 мільйонів користувачів Facebook у розробці методів підтримки виборчої кампанії 2016 року президента Дональда Трампа. Внаслідок скандалу компанія Facebook опинилася у центрі уваги американських законодавців та правоохоронців.

Як ви плануєте знати, як мають виглядати ваше волосся, різноманітна їжа, як будете взагалі дізнаватись про життя?
Питання до тих, хто видаляє Facebook від The New York Times

Позов у Вашингтоні - не єдина похмура новина для Facebook. Раніше у середу американське видання The New York Times, з посиланням на внутрішні документи компанії Facebook, повідомило, що соціальна мережа в рамках угод з технологічними компаніями, онлайн-магазинами надавала їм доступ до приватних даних користувачів.

Повідомляється, що пошуковику Bing дозволялось переглядати перелік усіх друзів користувачів без їхнього дозволу, Netflix та Spotify могли читати приватні повідомлення на Facebook, а Amazon могли отримувати імена користувачів та їхні контакті дані через їхніх друзів.

У Facebook заявили, що укладені з компаніями угоди не суперечили умовам надання послуг Facebook-користувачам, а компанія Netflix заявила, що не просила у соціальної мережі Facebook можливості читати повідомлення користувачів і ніколи не користувалася нею.

Онлайн численні коментатори заявили, що розмірковують над тим, щоб видалити свої сторінки у мережі Facebook. Інші намагаються аналізувати залежність сучасних людей від соціальних мереж.

"Хто несе відповідальність за те, що Facebook зловживав нашими даними? Марк Цукерберг - з очевидних причин; Вашинтон - бо не регулює дану сферу; кожен із нас, бо ми довірили Facebook наші дані, бо логінились до інших сайтів та додатків, використовуючи Facebook, і навіть не питали себе, як працює система”, - твітує журналіст .

"Тож люди, які видаляють Facebook .... Ніби правильне рішення, але чи ви також видаляєте Instagram?? Якщо так, то як ви плануєте знати, як мають виглядати ваше волосся, різноманітна їжа, як будете взагалі дізнаватись про життя?" - питає редактор відділу колонок New York Times.

Дивіться також: Світовий банк надав Україні позикові гарантії на 750 мільйонів доларів. Інтерв'ю з Романом Качуром

XS
SM
MD
LG