Спеціальні потреби

Конгресмен Елісон закликає мусульман відмовитись від насилля


Кіт Елісон став першим мусульманином, обраним до Конгресу США ще у 2006-му році. У законодавчому органі Сполучених Штатів він активно виступав за релігійну толерантність.

Обрання Кіта Елісона до Палати представників у 2006-му році привернуло увагу громадськості та преси. Він склав присягу на Корані, який колись належав Томасу Джеферсону, автору американської Конституції. Демократ з Мінесоти – один із всього двох мусульман, які сьогодні є членами Конгресу.

Нещодавно Елісон опинився у центрі суперечки щодо плану будівництва ісламського центру неподалік місця терористичних атак 11-го вересня у Нью-Йорку. Ідея викликала заперечення певної частини громадськості, яка вважає, що будівництво мечеті завдає болю родичам загиблих під час терактів. Однак Конгресмен Елісон має дещо іншу думку:

«Обама гарно висловився, коли сказав, що якщо у нас є інші релігійні інституції навколо цього місця, працюють інші підприємства, відбуваються різні речі, то ми не можемо вітати усіх, окрім мусульман. Це буде подвійним підходом, який є чужорідним Америці».

Дії кількох екстремістів, каже Елісон, завдають великої шкоди мільйонам американських мусульман, які є корисними членами суспільства:

«Наприклад, Анвар аль-Авлакі, який народився у США і живе зараз в Ємені, закликає в Інтернеті американських мусульман обернулися проти власної країни. Знаєте, це просто обурливо. Він жив під захистом цієї країни, цієї Конституції, він міг молитися так, як хотів, висловлювати будь-які думки, робити все, що хоче, окрім порушення законів».

Елісон закликає молодих мусульман по всьому світу відмовитися від насилля і не піддаватися на провокації екстремістів. Їх та представників всіх інших релігій він закликає більше спілкуватися один з одним.

Йдіть, зустрінься з людьми іншої релігії, їжте разом, збирайтесь разом, спілкуйтеся, скажіть цим людям у своїй церкві, що вони мають познайомитися з мусульманами, скажіть людям у вашій мечеті, що вони мусять познайомитися з євреями».

Як і всі 435 членів нижньої палати Конгресу, Елісон переобиратиметься у листопаді. Він каже, що його шанси стати конгресменом утретє виглядають зовсім непогано.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

Реакція на виступ Блінкена з гітарою в Києві. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:01:26 0:00
XS
SM
MD
LG