Спеціальні потреби

Поки кандидати у президенти в Єгипті з’ясовують, хто переміг, військові тримаються за владу


Вже наступного дня після голосування, базуючись на даних попереднього підрахунку голосів, в таборі ісламіста Мохамеда Морсі святкували перемогу.

«Дякую. Моя подяка кожному, хто доклався до цієї великої події – виборів. Кожному, хто словом чи ділом допоміг поставити Єгипет на новий шлях», – подякував Морсі своїм прихильникам.

«І якщо через чотири роки президент нічого гарного для моєї країни не зробить, то ми його знову змінимо. Усе в наших руках».
Рамадан
Але в таборі його суперника – колишнього командувача повітряними силами Єгипту Ахмеда Шафіка – кажуть, що перемога належить їхньому кандидатові. Утім, найбільшою несподіванкою єгипетської політики стало затвердження військовою радою «конституційної декларації». Відтепер саме військові приймають нові закони, вирішують бюджетні питання та готують нову Конституцію. Їхні опоненти звинуватили їх у державному перевороті. Члени військової ради кажуть, що це не зовсім так.

«У даній ситуації Вища рада збройних сил посіла місце парламенту. Вона вивчатиме законопроекти, що надходять від уряду, та представлятиме їх на розгляд президента. А президент вже вирішуватиме, підписувати їх ,чи ні. Таким чином існуватиме баланс сил між Вищою радою та президентом», - заявив під час прес-конференції в Каїрі генерал Махмуд Шахін, член Вищої ради збройних сил Єгипту.

Прийняття тимчасової Конституції сталося всього через кілька днів після того, як Верховний суд, що складається з суддів, призначених ще за Мубарака, розпустив парламент, в якому більшість отримали ісламісти. Хассан Нафаа, професор Каїрського університету каже, що єгипетські військові неохоче віддають владу:

«Вони ніби і не помітили, що в країні відбулася революція. Вони не розуміють потреб цієї країни та не бачать помилок, яких припустився попередній режим. Вони просто не здатні засвоїти із ситуації правильні уроки».

Утім, хоча ці події викликають незадоволення молоді та можуть стати причиною нових протестів на вулицях Каїра, військові мають підтримку певного суспільного прошарку. Далеко від заворушень великих міст, на плато Гіза живуть погоничі верблюдів. Один з них – Гані Мохамед ель Саві – проводить екскурсії через пустелю на конях та верблюдах для туристів. З часу, як в Єгипті відбулася революція, потік туристів помітно зменшився. А з ним і статки родини ель Саві. Під час останніх виборів він голосував за представника старого режиму Ахмеда Шафіка.

«Він розуміє туризм, цілий світ. І за нього до нас приїжджатимуть зі всього світу», – переконаний ель Саві.

Власник стайні Рамадан також голосував за Шафіка. Він побоюється, що перемога Морсі приведе до насадження жорстких ісламістських порядків, таких як повна заборона на алкоголь та вимога носити чадру для жінок, що відлякуватиме туристів від відвідання його країни.

«Йому не подобається, коли в наш район приїжджають туристи. Чи в нашу країну взагалі. Якщо Морсі переможе, то, може, доведеться вбити усіх коней», – переживає Рамадан.

Під час протестів минулого року, погоничі коней та верблюдів приїхали на площу Тагрір та шмагали протестуючих батогами. Але зараз ель Саві каже, що вони раді поваленню режиму Мубарака:

«Тепер в нас демократія. Це означає, що я можу голосувати. Можу сам обирати президента чи депутата, який мені сподобався».

«І якщо через чотири роки президент нічого гарного для моєї країни не зробить, – додає Рамадан, – то ми його знову змінимо. Усе в наших руках».
  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Реакції західних експертів на саміт BRICS. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:19 0:00
XS
SM
MD
LG