Спеціальні потреби

Розслідування: Як обкладений санкціями США Дугін таки прочитав там лекцію?


фото Олександра Танського
фото Олександра Танського

«Американський лібералізм має бути знищений: Погляд професора Олександра Дугіна» - ось таку лекцію відомий теоретик російського імперіалізму та євразійства Олександр Дугін за допомогою Skype прочитав у середу для студентів Техаського університету в місті Колледж-Стейшен.

Подія відбулась, незважаючи на те, що Дугін підпадає під санкції уряду США. Вважається, що ідеї Дугіна певний час мали вплив на Кремль, а сам він є ледь не "придворним ідеологом" Путіна. Дугін також пов'язаний із кількома особами у чинному уряді Греції, цілий ряд представників якого "прославились" заявами про те, що влада України є "неонацистькою" та ін.

На початку березня цього року Міністерство фінансів США додало Дугіна до списку осіб, проти яких запроваджуються санкції згідно з президентським указом 13660, як до таких, що причетні до порушення суверенітету та територіальної цілісності України.

Шеховцов: У Росії, не в Україні, є ознаки фашизму
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:45 0:00

У документі йдеться про те, що він сам, а також Андрій Коваленко та Павло Каніщев, які є лідерам Євразійського союзу молоді, як і сама ця організація, зіграли «роль у рекрутуванні осіб з військовим та бойовим досвідом для введення військових дій на користь самопроголошеної ДНР».

Згідно з наказом президента США, усім особам заборонений в’їзд на територію США, їх особисті активи та активи Євразійського союзу молоді, що підпадають юрисдикцію США, заморожені, а громадянам Сполучених Штатів заборонено вести з ними ділові справи.

У перехопленій розмові між Дугіним та Катериною Губаревою, дружиною у минулому одного з ватажків ДНР Павла Губарева, яка була викладена в мережу, Дугін заявляє, що знаходиться у контакті з першими особами в Кремлі, закликає підняти загальний страйк на Донбасі та вести збройну боротьби з силовими органами України. Він каже їй, що в Києві влада в руках бандитів, усі або грабують банки, або захоплюють перукарні. Дугін обзиває тих, хто до його заклику не дослухається, «дебілами» та «рабами» та обіцяє, що ті, хто не буде ходити на мітинги, «сконають у концтаборах».

"Лекція" Дугіна у США
"Лекція" Дугіна у США

Дугіна зняли з посади в МГУ після того, як була ініційована та зібрала понад 11 тисяч підписів петиція з вимогою це зробити.

Підставою для петиції стало процитоване в ній інтерв`ю Дугіна агентству Anna-News (відомому роботою із терористом Стрєлковим-Гіркіним) від 6 травня 2014-го року, в якому він, описуючи нібито звірства українців, закликав їх вбивати: "вбивати, вбивати, вбивати. Більше розмов ніяких не повинно бути. Як професор я так вважаю". На даний момент це інтерв`ю не доступне на сайті агентства.

Вважається, що ідеологія Дугіна, яку такі дослідники екстремістських рухів як Антон Шеховцов, Андреас Умланд та Роджер Ґріффін називають «фашистською», справляє великий вплив на Кремль та зіграла значну роль у роздмухуванні війни проти України.

Отже не дивно, що як тільки з’явилася інформація про заплановану лекцію, це викликало обурення в українській діаспорі. Український конгресовий комітет Америки закликав університет відмовити Дугіну у проведенні цієї лекції, цитуючи його ксенофобські погляди. З тим же закликом звернулася і Українсько-американська асоціація правників.

СРСР 2.0
please wait
Embed

No media source currently available

0:00 0:03:10 0:00

Скасувати лекцію намагалися і звичайні представники української діаспори, зокрема Христина Вінник-Вільсон з Техасу.

«Успіх із сенатором Корниним, - пише вона на своїй сторінці в Фейсбук, - мені тільки що подзвонили з його офісу в Вашингтоні і сказали, що сенатор подзвонив президенту Техаського університету A&M стосовно події з Дугіним. Може, це і не змінить результат, але офіс президента отримав дзвінок від сенатора з поясненням питання та юридичних наслідків санкцій».

Сенатор Джон Маккейн в інтерв’ю «Голосу Америки» назвав тоді ще заплановану лекцію Дугіна «ганебним» фактом.

Активізувалися не лише українці. Фонд «Вільна Росія» виступив із заявою про неприпустимість проведення цього заходу, а на популярному сайті Change.org з’явилася петиція, яка закликає до виконання заборони уряду США та скасування виступу Дугіна в Техаському університеті.

Її автор – Віра Вінн, росіянка, яка емігрувала з Москви 25 років тому. В інтерв’ю «Голосу Америки» вона розповіла, що вже дзвонила президенту університету, написала йому листа, а потім вже склала петицію, під якою підписалося близько 800 людей з кількох країн світу.

"Досвід ПАР у подоланні спадку апартеїду допоміг би Україні"
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:37 0:00

Віра Вінн, яка закінчила філософський факультет Московського державного університету, розповідає, що уважно вивчала праці Дугіна.

"Після того, як ідеологія марксизму-ленінізму і теорія класової боротьби виявилися дискредитованими, керівництву Росії стала необхідною нова ідеологія і новий ворог, які б згуртували народ. Вони ж не можуть просто будувати нормальну країну - з дорогами, заводами, школами, дитячими садами", - розповідає Вінн.

"І ось тут на допомогу прийшли Дугін і йому подібні з ідеологією «Руського миру». Замість марксизму-ленінізму і комуністичного інтернаціоналу з'явився «Руський мир», тобто Росія, яка об'єднає всіх так званих «братів-слов'ян» і стане духовним лідером світу. А замість теорії класової боротьби з'явилася теорія боротьби «духовності» з «бездуховністю», - продовжує Вінн.

"На думку Дугіна, так звані «бездуховні США» мають бути знищені, а Європа має жити під моральним лідерством Росії. Чому росіяни кращі за інших? Чим це відрізняється від ідеї Гітлера, що німці, або арійці – вища нація? За фасадом цієї націонал-більшовицької ідеології Дугіна стоїть звичайний нацизм. От звідси і ненависть до України, бо вона мала бути частиною «Руського миру», але не захотіла та повернулася до Заходу. Ось тому Путін і посилає туди війська, а Дугін вербує вояків зі всього світу вбивати українців", - розповідає Вінн.

На звернення «Голосу Америки» до Техаського університету A&M із запитом щодо надання пояснень щодо проведення заходу, була отримана наступна відповідь:

Університет підтримує права спікерів навіть тоді, коли їхні судження та дії гідні осуду.
Шон Гінклі, в.о. віце-президента з маркетингу та комунікації Техаського університету A&M

«Ані ця подія, ані її посил не промотується і не схвалюється Техаським університетом A&M. Пан Віґінгтон – приватна особа, яка зарезервувала приміщення, яке доступне публіці для проведення заходів на їхній вибір….Техаський університет A&M дотримується шести основних принципів: досконалість, чесніть, лідерство, лояльність, повага та безкорисливе служіння. Наша відданість цим принципам може лише порівнятися з нашою відданістю Конституції США, особливо її Першій поправці, яка гарантує свободу слова. Університет підтримує права спікерів навіть тоді, коли їхні судження та дії гідні осуду. Шон Гінклі, виконуючий обов’язки віце-президента з маркетингу та комунікацій».

Ознайомившись з принципами університету, «Голос Америки» зацікавився цінностями людини, якій вони здають в оренду приміщення – Престоном Віґінтоном (Preston Wigginton).

У статті «Радіо Cвободи» він описується як расист (white supremacist), що має зв’язки з російськими ультра націоналістами. У 2009-му році Віггінтону було відмовлено в британській візі за рішенням уряду з метою «запобігання в’їзду в країну особам, які поширюють екстремізм, ненависть та заклики до насилля».

На прохання надати пояснення Віґінтон реагує негайно, надсилаючи розлогу відповідь, в якій говорить, що планував чотири виступи з росіянами - з Олександром Беловим, Навальним, Борисом Нємцовим та Олександром Дугіним - але от оскільки одного вбили, а двоє інших під арештом, йому залишився тільки Дугін. Далі він захищає своє рішення, говорячи про свободу академічної думки та намагаючись втягнути кореспондента «Голосу Америки» в політичну дискусію.

У результаті, повідомляє Віґінтон, захід не вдався. Дугін не зміг залогінитися на вебінарі, його записали на Скайп, але організатор забув натиснути на кнопку запису і записалося лише 5 хвилин виступу. В самій аудиторії були присутніми лише 17 студентів. «Там було ще два університети, які хотіли взяти участь у вебінарі, то можеш ще 40 людей додати», - написав Віґінтон.

Легально заборонити подібні лекції в США неможливо, але реальна користь може бути від пікетів та демонстрації української діаспори, щоб привернути увагу до сучасної ідеології Росії.
Антон Шеховцов, дослідник радикальних рухів

На думку дослідника радикальних рухів Антона Шеховцова, який мешкає в Британії, легально заборонити подібні лекції в США неможливо, але реальна користь може бути від пікетів та демонстрації української діаспори, щоб привернути увагу до сучасної ідеології Росії.

Але особливої шкоди в США від Дугіна Шеховцов не бачить. «У США у нього мало шансів стати популярним, оскільки його антиамериканізм буде відштовхувати багатьох американців, навіть тих, що розділяють крайні праві погляди. Вкрай праві доктрини взагалі дуже специфічні в США і сильно відрізняються від європейських, які дійсно можуть поєднуватися з дугінськими ідеями».

Кремль знає, наскільки для нас важлива свобода слова. І він маніпулює цим через ЗМІ, які намагаються бути справедливими, об’єктивними, показати дві сторони конфлікту. У США має настати розуміння, що Росія маніпулює свободою слова.
Ліз Вол, колишня ведуча RT

Ліз Вол, колишня ведуча телеканалу Russia Today, яка заявила в прямому ефірі про свій намір звільнитися через політику каналу, виступ Дугіна вважає прикладом використання Росією західних цінностей в інформаційній війін.

«Знаючи з власного досвіду роботи на телеканалі, я бачила як Росія це робить, - сказала вона в інтерв`ю "Голосу Америки".

"Кремль знає, наскільки для нас важлива свобода слова. І він маніпулює цим через ЗМІ, які намагаються бути справедливими, об’єктивними, показати дві сторони конфлікту. У США має настати розуміння, що Росія маніпулює свободою слова. Ми повинні підходити з позицій етики. Ми маємо розуміти, коли свобода слова закінчується і починається пропаганда ненависті. Ми знаємо його риторику, він закликав до вбивства українців, фактично закликав до геноциду українців. Він використовує расистську риторику", - вважає журналіст.

"Небезпечно давати платформу людині, яка проповідує ненависть, що знаходить відгук в людей, які вже вразливі до такого посилу, які параноїдальні чи мають психічні відхилення. Я думаю, що установи мають проявити відповідальність і думати, чи розумно давати платформу комусь, хто закликає до ненависті».

Міф про Перемогу не відповідає фактам
please wait

No media source currently available

0:00 0:05:13 0:00

На думку юриста Джіна Берда, партнера юридичної контори AGG, виступ Дугіна в Техаському університеті потрапляє в «сіру зону» тлумачення наказу президента. Оскільки Дугін не в`їхав на територію США, а читав лекцію через Інтернет, то він не порушив візові обмеження. З іншого боку, сам виступ, суперечить якщо не букві, то «духу закону», що накладає обмеження на одного з ідеологів «Руського миру». Що стосується університету та Віггінтона, пояснив він «Голосу Америки», тут можуть виникнути питання, якщо відбулася будь-яка фінансова трансакція з Дугіним, бо наказ це чітко забороняє.

Престон Віггінтон написав на своїй сторінці в соціальних мережах, що на лекції були присутні агенти ФБР. Отже історія, ймовірно, ще не закінчилася.

Олександр Дугін у минулому тривалий час співпрацював у різних площинах із відомим українським націоналістичним ідеологом Дмитром Корчинським, а також лідером проросійської Прогресивної соціалістичної партії України Наталією Вітренко. На сайті "Інформаційно-аналітичного порталу Євразія" також міститься інформація про спільну прес-конференцію Дугіна, Корчинського та нині відмого українського військового експерта Олексія Арестовича, присвячену варіантам протидії Помаранчевій революції та захисту Росії від кольорових революцій.

Дивіться також: Дозвіл ненавидіти?

Дозвіл ненавидіти?
please wait

No media source currently available

0:00 0:03:25 0:00

  • 16x9 Image

    Тетяна Ворожко

    Головна виконавча редакторка Української служби Голосу Америки, журналістка. Висвітлюю політику, відносини України-США, соціальні питання, але найбільш люблю розповісти гарну людську історію. Роблю включення із місця подій, записую інтерв’ю, пишу аналітичні статті, запускаю нові проєкти. Авторка двох книг та двох документальних фільмів. 

XS
SM
MD
LG