Спеціальні потреби

Українські військові сподіваються на технології для нестандартних частот від партнерів, щоб уберегти дрони від засобів РЕБ - сержант ЗСУ


“Росіяни відмовляються йти на штурм, знаючи, що ми знищуємо кожного ворога дронами”, - Рустам Мустафаєв, головний сержант батальйону безпілотних систем 47-ї ОМБР у ефірі брифінгу Голосу Америки.
“Росіяни відмовляються йти на штурм, знаючи, що ми знищуємо кожного ворога дронами”, - Рустам Мустафаєв, головний сержант батальйону безпілотних систем 47-ї ОМБР у ефірі брифінгу Голосу Америки.

Дрони українських військових на фронті ефективно спиняють ворога, але нерідко потерпають від засобів радіоелектронної боротьби (РЕБ), що діють з власного, українського тилу. Тому оператори дронів сподіваються зокрема на допомогу західних партнерів, що потенційно могли б надати технології для уникнення проблеми, що гостро постала останнім часом на полі бою.

“Росіяни відмовляються йти на штурм, знаючи, що ми знищуємо кожного дронами”

Наразі, каже Рустам Мустафаєв, українська армія не шкодує дронів навіть у випадку, коли йдеться про одного нападника з російського боку і це дає потужний результат, зокрема й у моральному аспекті для ворога: перехоплення свідчать, що російські військовики нерідко відмовляються від штурму, розуміючи, що кожного з них просто знищать FPV-дронами.

Брифінг. Спроба прориву росіян на Харківщині і ситуація на фронті
please wait

No media source currently available

0:00 0:29:58 0:00

Вартість одного такого дрона – близько 500 доларів США і усі вони постачаються на фронт завдяки зусиллям волонтерів, родичів і друзів військових, зборів у соцмережах. Натомість росіяни отримують їх зі своїх штабів разом з рутинним спорядженням та боєприпасами, каже Мустафаєв.

Перевагою українців залишається те, що вороги ще недостатньо обізнані з роботою дронів, але водночас це лише питання часу, наголошує сержант.

Людей критично не вистачає, наголошує Мустафаєв, а мобілізація не покриває темпи втрат.

“Наш підрозділ узагалі ні разу не виходив на відновлення жодного дня, ми постійно на фронті”, – додав він.

Людей критично не вистачає
Рустам Мустафаєв

Військовий також розповів, що наразі рішення про надання допомоги США ще не відчувається безпосередньо на фронті, але там з дня на день очікують перших поставок боєприпасів для артилерії, що, упевнені у ОМБР, зіграє відчутну роль.

“FPV-дрони – дуже потужний засіб, але повністю замінити системи артилерії та інші системи від партнерів вони не можуть, – нагадує військовий. – Це дієва альтернатива для стримування ворога. Увесь цей період саме завдяки нашому підрозділу, що працює з дронами-камікадзе, були стримані штурми. Але не йдеться про те, щоб повністю розбити ворога і йти вперед. Тобто артилерія нам потрібна однозначно і її дефіцит свого часу призводив до того, що доводилося відходити з позицій”.

РЕБ і FPV-дрони: комунікаційні проблеми

Проблема не лише у технічних питаннях, але і у наразі невирішеному браку комунікації між військовими на фронті і в тилу, розповів у ефірі брифінгу Голосу Америки Рустам Мустафаєв, головний сержант батальйону безпілотних систем 47-ї ОМБР.

Прикриваючи артилерію і штаби, засоби РЕБ глушать частоти, на яких працюють дрони як російської сторони, так і власні, українські.

“Це через погану взаємодію, – каже Мустафаєв, – бо потужні засоби РЕБ, як правило, підпорядковуються вищому керівництву, що не дотичне навіть до рівня бригад. Ми не можемо навіть сконтактувати з ними. Для керівництва пріоритетом є прикривати артилерію, я це теж розумію, бо її не вистачає фізично. Але це заважає і нам, і це величезна проблема”.

Наразі українське військо просто витрачає більше дронів, аніж можна було б втратити без перешкоди зі сторони РЕБ. “Як обходити РЕБ ворога, ми вже навчилися”, – каже Мустафаєв, тоді як з власним тилом цю ситуацію ще належить вирішити.

Крім того, західні партнери України володіють технологіями для нестандартних частот, яких немає ні в українців, ні у росіян. Постачання їх на фронт допомогло б військовим ефективніше знищувати противника.

У Києві запрацював центр підготовки операторів FPV-дронів. Відео
please wait

No media source currently available

0:00 0:07:09 0:00

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

XS
SM
MD
LG