Спеціальні потреби

Говорити і показувати про авторитаризм будуть на фестивалі «Docudays UA»


Кадр з фільму Робін Гесманн «Моя перестройка»
Кадр з фільму Робін Гесманн «Моя перестройка»

Щовесни в українській столиці протягом тижня показують документальне кіно. Стрічки з усього світу на правозахисну тематику збирають не тільки «своїх» експертів, документалістів, правозахисників, але й широку аудиторію, яка зростає щороку.

«За роки співпраці ми стали свідками еволюції цієї події, яка вийшла за рамки кола експертів, кола спеціалістів і переросла у масове культурне явище», – зазначила під час презентації цьогорічного «Docudays UA» менеджер програми «Верховенство права» фонду «Відродження» Ольга Жмурко. За її словами, фестиваль перетворився у потужний рух, який говорить мовою кіно про важливі речі: гідність, свободу слова, свободу віросповідання тощо.

Цього року основний акцент фестивалю на тематиці авторитаризму та диктатурі. «Чи має шанс авторитаризм в Україні?» – вирішуватимуть під час окремого круглого столу правозахисники та журналісти. Під час заходу учасники столу обговорять кроки громадянського суспільства, які необхідно зробити, щоб убезпечити країну від запровадження антидемократичного режиму.

Створена окрема програма «Диктатура та авторитаризм», яка відкриється останнім фільмом Сергія Буковського «Україна. Точка відліку», присвяченого 20-ти річчю з дня проголошення незалежності України. Також у рамках цієї програми покажуть фільм Сиріла Туші «Ходорковський» про найвідомішого політичного в’язня в Росії.

В тому, що саме така тема стала основною для фестивалю, винний президент Віктор Янукович та його команда, переконаний журналіст, громадський діяч Єгор Соболєв. За його словами, «ці люди роблять величезний внесок в популяризацію цього фестивалю,.в останні роки зали переповнені, бо всі розуміють, що це відбувається з ними, зараз».

Правозахисники зможуть подякувати владі за популярність фестивалю через Антипремію «Будяк року». Вже вшосте Українська Гельсінська спілка з прав людини оголосить під час «Docudays UA», хто в Україні порушує права людини найбільше. Минулого року найбільшим порушником став Віктор Янукович.

Загалом у рамках фестивалю покажуть близько 70 документальних стрічок, більшість з яких представлятимуть самі режисери. Окремим гостем цьогорічного фестивалю є американський режисер Маршалл Каррі, роботи якого двічі номінувалися на премію Оскар. Він представить глядачам свої останні фільми, а також проведе майстер-клас.

Завершиться «Docudays UA» вже відомим українцям фільмом «Моя перестройка» американської режисерки Робін Гессман. Стрічка розповідає про життя п’яти колишніх однокласників після розпаду Радянського Союзу.

Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини «Docudays UA» триватиме з 23 по 29 березня у київському Будинку кіно та в кінотеатрі «Кінопанорама».

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG