Спеціальні потреби

Провладна-коаліція без опозиційних депутатів, чи світить таке Україні?


У понеділок біля ЦВК зібралося кілька тисяч людей під прапорами Об’єднаної опозиції, УДАРу та «Свободи». Лідери опозиційних сил заявили про безстрокову акцію протесту проти результатів голосування на проблемних округах, вони вимагають від ЦВК встановити результати виборів без посередництва ОВК та суддів.

«Ми вимагаємо прийняти документи цих округів і самостійно встановити результати виборів без ОВК і суддів, які за гроші фальсифікували там вибори і передали перемогу провладним кандидатам», – сказав лідер ОО «Батьківщина» Арсеній Яценюк.

Лідери опозиційних політичних сил, виступаючи на мітингу, наголосили, що розпочинають безстрокову всеукраїнську акцію протесту і будуть знаходитися під ЦВК доки їх вимоги не буде виконано. Тим часом, по обидві сторони від будівлі ЦВК зібралося близько кількох сотень бійців «Беркуту». А ще перед початком мітингу людина у цивільному звернулася до учасників із закликом розійтися і процитувала постанову окружного адміністративного суду міста Києва, яка обмежує проведення масових заходів у центральній частині столиці. Утім, представники опозиції запевнили, що бійці «Беркуту» не мають права розігнати мітинг. Відповідаючи на запитання журналістів, Яценюк сказав, що оскільки там постійно будуть залишатися народні депутати, то формально, це не мітинг протесту, а зустріч народних депутатів з виборцями.

Обнулення» партійних списків на знак протесту

У якості протесту проти фальсифікацій представники опозиційних сил також розглядають можливість «обнулити» свої партійні та мажоритарні списки. Раніше, третій номер у списку Об’єднаної опозиції «Батьківщина» Анатолій Гриценко на своїй сторінці Facebook запропонував представникам інших опозиційних сил відмовитися іти у парламент через фальсифікації з підрахунком голосів.

«Щойно я вніс Арсенію Яценюку, як голові Ради Об’єднаної опозиції «Батьківщина», пропозицію: негайно (завтра, максимум у вівторок) скликати З'їзд ВО «Батьківщина» – обнулити і партійний список, і список мажоритарників. В Раду за цих умов – не йти! Бо інакше втратимо довіру людей, які нас підтримали, а це – найважливіше!», – написав Гриценко.

У понеділок, виступаючи на мітингу біля ЦВК, лідер партії УДАР Віталій Кличко заявив, що у разі необхідності його політична сила також готова буде скласти мандати на знак протесту. У «Свободі» заявили, що підтримають партнерів по опозиції та «обнулять» списки.

Утім, остаточне рішення щодо того, чи відмовляться опозиційні кандидати від своїх мандатів, буде ухвалене тільки після оголошення ЦВК остаточних результатів, про що сказав лідер фракції БЮТ Андрій Кожем’якін.

Експерт із виборчого законодавства Сергій Кальченко сказав Голосу Америки, що де-юре «обнуління» списків можливе. Проте, спочатку в ЦВК повинні прийняти рішення про результати виборів, визначити, скільки кожна партія отримає мандатів та хто з кандидатів у партійних списках має право на набуття мандату, і тільки потім ці особи можуть відмовитися від нього.

«У цьому випадку мандат переходить до наступного кандидата у списку партії, але теоретично можливо, що всі кандидати включені до виборчого списку конкретної партії відмовляться від отримання депутатського мандату… Тоді може виникнути питання чи Верховна рада буде повноважною взагалі виконувати свої повноваження, і тут слід подумати про таку складову, як одномандатні округи», – сказав Кальченко.
Експерт із виборчого законодавства Сергій Кальченко сказав Голосу Америки, що де-юре «обнуління» списків можливе. Проте, спочатку в ЦВК повинні прийняти рішення про результати виборів, визначити, скільки кожна партія отримає мандатів та хто з кандидатів у партійних списках має право на набуття мандату, і тільки потім ці особи можуть відмовитися від нього.

По одномандатних округах аналогічно, спочатку в ЦВК повинні встановити результати, і тільки тоді, особи яких визнано переможцями, зможуть відмовлятися від свого мандату, проте в цьому випадку, законом передбачені повторні вибори від самого початку: з передвиборчою агітацією та голосуванням.

«Розглядаючи питання, чи буде Верховна рада взагалі повноважною, потрібно сидіти та рахувати, скільки відмовилося та скільки буде незаповнених місць у Раді», – сказав Кальченко. «Рада не може працювати у складі менше ніж 300 депутатів, бо тоді вона не може здійснювати свої конституційні повноваження».

Утім, експерти говорять, що ситуацію потрібно розглядати не суто з юридичної точки зору, а й з політичної, адже у випадку «обнуління» списків, навіть якщо після перших перерахунків не набереться 300 депутатів, то після прийняття рішення ЦВК про безпартійних кандидатів, через кілька тижнів може виявитися достатньо депутатів у парламенті для роботи. У цьому випадку є загроза «білоруського синдрому», коли провладна коаліція працює без депутатів-опонентів.
XS
SM
MD
LG