Спеціальні потреби

У Конгресі США пройшли слухання, присвячені 25-ій річниці аварії на ЧАЕС


У Конгресі США, який відновив роботу після двотижневих весняних канікул, пройшли слухання, присвячені 25-ій річниці аварії на ЧАЕС. Вшанувати пам'ять загиблих та поділитися своїм баченням майбутнього міжнародної співпраці у галузі атомної енергетики у Конгрес прийшли українські і американські урядовці, дипломатичний корпус, представники громадських організацій та українські діаспоряни.

Виконувач обов’язків заступника держсекретаря США з питань міжнародної безпеки та нерозповсюдження ядерної зброї Вен Діпен запевнив присутніх у тому, що американський уряд продовжуватиме допомагати Україні долати наслідки Чорнобиля:

«25 років після того квітневого ранку США у співпраці з нашими партнерами по Великій вісімці, та міжнародна спільнота в цілому залишаються відданими справі допомоги українцям у чорнобильських проектах».

Посол Японії у США Ічіро Фуджісакі наголосив на тому, що уроки Чорнобиля та Фукусіми потрібно не лише пам’ятати, але і вчитися на допущених помилках:

«Уроки, які ми винесли після аварій у Чорнобилі та на АЕС Три Майл Айленд у США потрібно використати, щоб не допустити повторення подібних катастроф. Ми повинні також вчитися і на прикладі Фукусіми – що ми зробили правильно, а де помилились. І ми будемо відкриті, надаючи цю інформацію».

За таку прозорість виступив і посол Литви у США Зигімантас Павіліоніс. При цьому він наголосив, що міжнародна спільнота повинна пильно слідкувати, аби ядерні технології не стала зброєю в руках недемократичних режимів:

«Певні компанії-виробники електроенергії, монополісти, авторитарні держави намагаються використати ядерні технології як інструмент нападу на демократію, свободу та незалежність інших держав, і ця ракова пухлина збільшується».

Представниця Коаліції центральних та східних країн Еліс Кіпел зазначила, таку прозорість у галузі ядерної енергетики можна забезпечити головним чином за допомогою запровадження регіональних механізмів моніторингу та контролю.

  • 16x9 Image

    Наталія Леонова

    Ведуча, репортер і редактор української служби "Голосу Америки". Перед тим, як приєднатися до команди "Голосу Америки" у 2003 році, працювала юристом в одній із київських юридичних фірм. Також координувала діяльність шведської гуманітарної організації, яка займається реабілітацією хворих українських дітей. Здобула магістерський диплом з міжнародного публічного права Київського інституту міжнародних відносин. Захоплюється йогою.  

Інше за темою

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в YouTube

XS
SM
MD
LG