Спеціальні потреби

19 країн відмовились відвідати Нобелівську церемонію в Осло


Лю Сяабо
Лю Сяабо

Голова Нобелівського інституту повідомив, що 19 країн відмовилися взяти участь у церемонії вручення цьогорічної Нобелівської премії миру, яка відбудеться у п’ятницю 10 грудня в Осло. Це суперечить твердженням Китаю, що «більшість країн підтримує його заклик бойкотувати цю подію».

Виступаючи у Пекіні на регулярному брифінгу у вівторок, речниця Міністерства закордонних справ КНР засудила прихильників лауреата Лю Сяабо, називаючи їх «групою кількох клоунів». Вона заявила, що «значна більшість міжнародної спільноти» не прибуде на церемонію, додаючи, що «понад 100 країн підтримують позицію Китаю».

Проте Нобелівський інститут в Осло видав заяву, в якій зазначив, що, крім Китаю, лише 18 країн не зможуть відвідати церемонію «з різних причин». 44 країни прийняли запрошення Нобелівського комітету.

Представники Нобелівського комітету сказали, що Китай розгорнув безпрецедентну кампанію, аби відохотити країни від участі в церемонії для вшанування цьогорічного лаурета Нобелівської премії миру Лю Сяабо - китайського активіста, якого засуджено до 11 років позбавлення волі за його заклики до запровадження в Китаї докорінних демократичних реформ.

Серед країн, які відмовилися відвідати церемонію, Україна, Росія і Казахстан.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Розсилка

Відео - найголовніше

Recommended

  • Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

    Підписуйтеся на Голос Америки Українською в Telegram

XS
SM
MD
LG