Спеціальні потреби

Президент Обама запропонував свій варіант федерального бюджету на 2012 рік


У Вашингтоні розпочинаються політичні баталії навколо запропонованого президентом бюджету на наступний рік. Республіканці, які контролюють нижню палату Конгресу США вимагають масового скорочення державних витрат.

Президент каже, що для нормалізації фінансової ситуації в країні необхідно зважитись на нелегкі кроки:

«Я запропонував заморозити річні збільшення витрат з бюджету на місцеві потреби на п’ять років. Завдяки цьому у наступні десять років ми зможемо заощадити 400 мільярдів доларів, зменшивши суму бюджетних витрат на місцеві потреби до найнижчого відсотка зі всіх федеральних витрат з часів Айзенгауера».

Проект бюджету пропонує зменшити витрати на оборону, захист довкілля та інші урядові програми. Він передбачає швидке економічне зростання вже у наступні роки, обмежує податкові пільги для багатих та великих корпорацій. Загалом, президент розраховує за 10 років скоротити бюджетний дефіцит на понад трильйон доларів.

Разом з тим, запропонований бюджет збільшує фінансування проектів на покращення інфраструктури, розробку технологій екологічно чистого виробництва енергії.

Промовляючи в одній зі шкіл міста Балтимор, Обама заявив, що Америка повинна продовжувати інвестувати, дивлячись у майбутнє:

«Я певний, що ми зможемо випередити решту світу в галузях будівництва, інновацій, освіти. Діючи енергійно, ми зможемо створити тут, у Сполучених Штатах, індустрії та робочі місця майбутнього. Наші люди процвітатимуть, наша країна буде успішною».

Республіканці відразу піддали критиці проект президента, який на їх погляд, протягом десяти років навпаки збільшить національний борг на сім трильйонів доларів та підштовхне країну у фінансову прірву.

«Ще не пізно виправити нашу економіку, домогтись економічного зростання, скерувати її у вірному напрямку та вирішити бюджеті проблеми Америки. Втім, якщо ми будемо це відкладати, якщо продовжуватиме дивитись на проблему крізь пальці (саме це і пропонує проект бюджету президента), тоді настане момент, коли буде запізно щось робити», – вважає конгресмен-республіканець Пол Раян.

Законодавці-республіканці ще не представили свій варіант бюджету на 2012-ий рік, але вже пообіцяли значно скоротити федеральні витрати і продовжувати скорочення допоки бюджетні діри не будуть закриті.

«Боргова криза виникла через витрати, а не недостатнє оподаткування. Так що давайте вирішувати справжню проблему – надмірні витрати», – зазначив Пол Раян.

Президент Обама наполягає, що радикальні скорочення витрат, які пропонують республіканці, завдадуть шкоди економічним перспективам Америки та покладуть тягар розплати за роки надмірних бюджетних витрат на плечі бідних та уразливих прошарків населення. Республіканці ж відповідають, що завеликий урядовий апарат та постійно зростаючий національний борг знищить країну, завдавши шкоди всім – і бідним, і багатим.

Економісти кажуть, що жодна із сторін поки що не запропонувала всеосяжні та повноцінні реформи, які б гарантували пенсіонерам пенсію та медичну опіку, вартість якої зростає шаленими темпами. На думку фахівців, поки ця проблема не буде вирішена, бюджет та економіка США і надалі страждатимуть.

Перше голосування у Конгресі за новий бюджет призначено на наступний тиждень, втім, швидше за все, кінцевий варіант буде прийнято у кращому випадку за кілька місяців.

  • 16x9 Image

    Голос Америки

    Голос Америки (VOA) надає новини та інформацію більш ніж 40 мовами. VOA, за оцінками, охоплює аудиторію у понад 326 мільйонів людей щотижня. Статті авторства Голос Америки є результатом роботи декількох журналістів і можуть містити інформацію новинних агенцій.

Інше за темою

Відео - найголовніше

XS
SM
MD
LG